Clintonová počas superutorka získala vyše 500 delegátov

Uchádzačka o prezidentskú nomináciu americkej Demokratickej strany Hillary Clintonová počas tzv. superutorka získala najmenej 508 delegátov na nominačný zjazd, zatiaľ čo jej straníckemu súperovi Berniemu Sandersovi ich pribudlo najmenej 342.

03.03.2016 08:35 , aktualizované: 12:37
Clintonová Foto: ,
Bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
debata (11)

O stále neúplných výsledkoch utorňajších prezidentských primárok a volebných zhromaždení demokratov informovala v stredu večer agentúra AP. Hlasovanie v prospech jednotlivých kandidátov Demokratickej strany sa konalo súbežne v 11 štátoch USA a na tzv. nezačlenenom území Americká Samoa, pričom sa rozhodovalo dokopy o 865 delegátoch.

Podľa bilancie AP si Clintonová pred tohtoročným nominačným zjazdom zabezpečila už najmenej 1056 hlasov, zatiaľ čo Sanders ich má zatiaľ 429. Podmienkou nominácie Demokratickej strany do konečného súboja o kreslo prezidenta USA je získanie najmenej 2 383 delegátov.

Clintonová zvíťazila v celkovo siedmich z 11 štátov, v ktorých sa hlasovalo počas tzv. superutorka.

Britský politológ: Trump prepísal pravidlá kampane

Podľa Roberta Busbyho z Britskej univerzity Liverpool Hope to, čo by vlani bolo považované za veľmi prekvapujúce, sa teraz už zdá byť čoraz pravdepodobnejšie: v súboji o Biely dom sa v novembri môžu stretnúť Hillary Clintonová a Donald Trump. „Clintonovej problémom je, že mladí hromadne volili jej konkurenta Sandersa. Ak však vypadne z boja o nomináciu, tak je otázne, čo urobia mladí – podporia Clintonovú, alebo jednoducho stratia záujem o celé voľby?,“ povedal pre Pravdu britský politológ. Podľa neho je však Clintonová pre demokratov stále „bezpečnou kandidátkou a príležitosťou prvý raz zvoliť ženu za prezidentku“. Na druhej strane, ako upozornil Busby, Trump prepísal pravidlá kampane.

„Nikdy nezastával žiadnu politickú funkciu, stavia proti sebe rôzne vrstvy spoločnosti. V podstate vedie kampaň svojím vlastným spôsobom. Ťaží z deľby hlasov medzi ostatnými súperiacimi republikánmi. Sila Trumpa spočíva v jeho schopnosti mobilizovať nespokojných Američanov,“ dodáva britský politológ s tým, že hnev voči elitám a nedôvera k tradičnej politickej rutine dávajú Trumpovi veľkú šancu, ktorú bude ťažké, ak nie už nemožné, zastaviť.

Ruský politológ: Trump neuspeje bez zmeny rétoriky

„Clintonová je zatiaľ pred Trumpom. Voľby sú však až 8. novembra a republikán môže dovtedy skrátiť náskok kandidátky demokratov. Musí však zmeniť rétoriku a možno aj zovňajšok, aby časť republikánov neprebehla pri hlasovaní k demokratom, ale hlavne, aby odhryzol čo najväčší kúsok z voličského koláča Clintonovej,“ venoval sa zatiaľ „istým“ kandidátom politológ Michail Troickij v rozhovore pre agentúru RIA Novosti.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #primárky #americké prezidentské voľby