Selezňov: Oblasť Donbasu sa môže odmínovať aj 20 rokov

Zlikvidovanie mín, ktoré sú nastražené na východe Ukrajiny, môže trvať aj 20 rokov, vyhlásil v Minsku predstaviteľ generálneho štábu ukrajinskej armády Vladislav Selezňov.

03.03.2016 09:56
Proruský separatista, Doneck Foto: ,
Konflikt na Ukrajine trvá od roku 2014. Na fotke proruský separatiska v Donecku.
debata (11)

Ako informovala agentúra RIA Novosti, v rámci schôdzky trojstrannej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny podpísali v stredu v Minsku dohodu o likvidácii mín. Strany konfliktu sa v nej zaviazali, že do 31. marca zabezpečia označenie zamínovaných oblastí v Donbase.

Ukrajinské ministerstvo obrany ešte pred tým vyslovilo predpoklad, že odstránenie mín potrvá 10 až 15 rokov a bude naň potrebných veľa finančných prostriedkov.

Selezňov pre televíziu 112 Ukrajina uviedol, že podľa záverov Ženevského centra pre odmínovanie každý rok bojov v akomkoľvek ozbrojenom konflikte znamená, že treba počítať s desiatimi rokmi na odstránenie mín z území, kde sa bojovalo. Na základe toho Selezňov vyslovil predpoklad, že odmínovanie Donbasu bude trvať asi 20 rokov.

Vyzval preto dôsledne dodržiavať prímerie a okamžite pristúpiť k odstráneniu mín, ktoré sa nastražili na strategických miestach a v okolí kontrolných stanovíšť na demarkačnej čiare.

Vojenský konflikt na východe Ukrajiny vypukol na jar roku 2014, keď ukrajinské vedenie silou zakročilo proti samozvaným republikám na východe Ukrajiny, ktoré po zmene vlády v Kyjeve vo februári 2014 vyhlásili svoju nezávislosť a záujem stať sa súčasťou Ruska.

Urovnaniu konfliktu sa venuje kontaktná skupina, ktorá sa schádza v Minsku a ktorá od septembra 2014 prijala už tri zásadné dokumenty zamerané na deeskaláciu konfliktu, medzi nimi aj dohody o prímerí.

Napriek tomu, že k ich plneniu sa zaviazali všetky zainteresované strany, konflikt v Donbase, aj keď v miernejšej forme, pokračuje naďalej. Doteraz si vyžiadal vyše 9 000 obetí na životoch.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #likvidácia #minsk #prímerie #Ukrajina #Donbas #minská dohoda #míny #Vladislav Selezňov