Utečenci opäť zablokovali trať na grécko-macedónskej hranici

Skupina utečencov na gréckej strane hranice s Macedónskom zablokovala vo štvrtok železničnú trať, ktorá vedie cez hraničnú čiaru. Protestujú tak proti tomu, že ich Macedónsko odmietlo vpustiť na svoje územie a umožniť im, aby mohli pokračovať v ceste smerom do západnej Európy.

03.03.2016 10:36
utečenci, migranti, grécko, macedónsko, Foto: ,
Protestujúci utečenci zablokovali zablokovali železničnú trať na grécko-macedónskej hranici.
debata (8)

Skupina desiatok ľudí si ľahla na koľaje, a zabránili tak v jazde nákladnému vlaku, ktorý práve prišiel z Macedónska a smeroval ďalej na juh. V oblasti hraničného prechodu Idomeni-Gevgelija je okolo 10 000 ľudí, ktorí čakajú, kým budú môcť pokračovať v ceste.

Macedónske úrady chcú vpúšťať len toľko ľudí, koľko ich pustí ďalej Srbsko na ich spoločnej hranici. Grécka polícia uviedla, že v posledných 24 hodinách prijalo Macedónsko 500 ľudí. Potom niektorých z nich zase vrátilo kvôli nezrovnalostiam v ich dokladoch.

Grécky minister pre migráciu Janis Muzalas v stredu varoval gréckych starostov miest a obcí, že v najbližších dvoch až troch rokoch už macedónska hranica zostane prakticky nepriepustná. Podľa neho sa Grécko z tranzitnej krajiny stáva pre utečencov štátom cieľovým.

Minister zároveň odhadol, že sa Grécko bude musieť vysporiadať s pobytom až 150 000 utečencov. Skôr hovoril o maximálne 70 000 ľuďoch. Mimovládne organizácie varujú, že do leta v Grécku môže v dôsledku prísnejšej kontroly hraníc v krajinách na takzvanej balkánskej trase, ktorou utečenci smerujú do bohatších častí Európy, byť až 200 000 utečencov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #Macedónsko #migračná kríza