Brexit by mal následok aj pre migrantov, varoval Hollande

Vystúpenie Británie z Európskej únie by malo dôsledok okrem iného aj pre prístup k riešeniu problému migrácie. Pri stretnutí s britským premiérom Davidom Cameronom na severe Francúzska to vyhlásil francúzsky prezident François Hollande.

03.03.2016 10:51 , aktualizované: 21:25
debata (42)

Obaja štátnici sa zhodli na tom, že neplnoletých migrantov bez sprievodu dospelej osoby by mali posielať do Británie, ak tam majú príbuzných.

Hollande vyhlásil, že takzvaný Brexit by mal mnohé dopady, najmä na otázku migrantov uviaznutých v severofrancúzskom Calais. „Nechcem strašiť, ale hovoriť pravdu: malo by to svoje dôsledky pokiaľ Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu, … a to vrátane otázky osôb,“ povedal Cameron.

„To nespochybňuje historické priateľské vzťahy medzi Spojeným kráľovstvom a Francúzskom, ale malo by to svoje následky, aj pokiaľ ide o spôsob riešenia situácie v záležitosti migrácie,“ povedal Hollande s poukazom na tisícky ľudí, ktorí v Calais čakajú v nádeji, že sa dostanú do Británie.

Francúzsky prezident hovoril všeobecnejšie než minister financií Emmanuel Macron v rozhovore s denníkom Financial Times. Macrona vyhlásil, že ak sa Briti v júnovom referende rozhodnú pre odchod z Európskej únie, nechá Francúzsko voľne prúdiť migrantov cez Lamanšský prieliv do Británie.

Francúzsko umožňuje teraz Británii vykonávať hraničné kontroly na francúzskej strane, táto dohoda by ale v prípade vystúpenia Británie z EÚ bola podľa Macrona zrušená.

Obaja politici zdôraznili, že utečenecká otázka je európskou témou. Preto je podľa nich potrebné na pondelkovom summite EÚ-Turecko dospieť k realistickému, efektívnemu a jednotnému postoju.

V oblasti migrácie sa vo štvrtok Hollande a Cameron dohodli tiež na potrebe vyriešiť konkrétny čiastkový problém, ktorým sú neplnoletí utečenci v Calais bez sprievodu. „Potrebujeme rýchlejšie a efektívnejšie riešenie pre maloletých bez sprievodu,“ povedal Hollande po stretnutí. Príslušné ministerstvá oboch krajín majú tieto prípady urýchlene preveriť.

Podľa údajov humanitárnych organizácií sa zdržiava v utečeneckej kolónii pri Calais viac ako 300 maloletých bez sprievodu.

Hollande takisto povedal, že Brexit by mal vplyv na „mnoho oblastí“, ako sú jednotný európsky trh, finančníctvo alebo hospodárske vzťahy medzi oboma krajinami.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #utečenci #Brexit #Calais #Lamanšský kanál