Republikáni veria, že môžu Trumpa ešte stále zastaviť

Vedenie americkej Republikánskej strany má aj po výraznom úspechu Donalda Trumpa v utorkovom nominačnom hlasovaní stále ešte možnosť postup tohto kontroverzného miliardára zastaviť.

03.03.2016 12:11 , aktualizované: 12:35
Donal Trump Foto: ,
Republikánsky kandidát o kreslo amerického prezidenta Donald Trump.
debata (13)

Podľa agentúry AP nemá Trump ani po víťaznom „superutorku“ zaistenú rozhodujúcu podporu. Rozhodovať sa vraj bude 15. marca, keď sa bude hlasovať v šiestich významných štátoch.

Trump podľa partajných stratégov republikánsku stranu poškodzuje a ohrozuje jej postavenie na americkej politickej scéne. Jeho útoky proti migrantom odrádzajú černošských a hispánskych voličov. Svoju kampaň realitný magnát stavia na strachu voličov z islamského extrémizmu, prisťahovalectva a ekonomickej nestability. Podľa médií Trump neodmieta ani podporu krajnej pravice.

Republikánske sekretariáty preto v týchto dňoch horúčkovito prepočítavajú protitrumpovské volebné varianty, z ktorých však žiaden nie je veľmi priaznivý. Podľa AP nevylučujú ani myšlienku, že by k rozhodujúcemu súboju mohlo dôjsť až na záverečnej júlovej nominačnej konferencii. Využitie komplikovaných regulí a zákulisných machinácií k potlačeniu vôle voličov by však podľa straníckych expertov mohlo republikánov poškodiť.

Objavujú sa údajne aj hlasy, ktoré pripúšťajú možnosť nového kandidáta. Podľa AP sa vraj vo washingtonských kuloároch hovorí o bývalom texaskom guvernérovi Rickovi Perrym ako o reprezentantovi republikánskeho hlavného prúdu. Perspektíva úspechu je však v tomto prípade vzdialená, sám Perry vraj svoju kandidatúru označil za „absurdnú“.

Trump pritom vyzýva republikánske vedenie, aby jeho kandidatúru chápalo ako šancu na posilnenie straníckeho vplyvu. „Prečo vodcovia Republikánskej strany nevidia, že im prinášam nových voličov po miliónoch? Vytvárame predsa väčšiu, silnejšiu stranu,“ napísal Trump na twitteri.

Podľa výpočtov AP nemá doteraz newyorský miliardár nomináciu istú, pretože zatiaľ získal na svoju stranu len 46 percent delegátov, o ktorých sa doteraz rozhodovalo. V najbližších primárkach bude musieť tento počet zvýšiť na 51 percent.

Ak sa totiž na nominačnej konferencii v júli žiaden z uchádzačov nadpolovičnou väčšinou hlasov nepreukáže, v druhom kole hlasovania sa už delegáti nebudú musieť viazať na mandáty z primárnych volieb a rozhodovať sa budú môcť voľne.

Zvrátiť alebo spochybniť pomer síl by mohli primárky plánované na 15. marca 2016. Pokiaľ vo svojich domovských štátoch zvíťazia Trumpovi protikandidáti Marko Rubio na Floride a John Kasich v Ohiu, spochybní to podľa republikánskych stratégov Trumpovu silu.

Predstava Trumpa v Bielom dome desí USA aj svet

Šesťdesiatka republikánskych expertov v oblasti zahraničnej politiky podpísala petíciu proti kandidatúre Donalda Trumpa na úrad prezidenta a varovala pred jeho programom. Text listu sa objavil na stránke War on the Rocks. Signatári uvádzajú, že Trumpove predstavy a návrhy môžu ohroziť národnú bezpečnosť USA.

„Trumpove vyhlásenia nás vedú k záveru, že ako prezident by využil svoju autoritu spôsobom, ktorý by krajinu urobil menej bezpečnou a obmedzil by náš vplyv vo svete,“ cituje z listu agentúra AP. „Jeho predstavy o tom, ako využívať prezidentskú moc proti odporcom, sú jasným ohrozením občianskych slobôd v Spojených štátoch.“

Medzi signatármi listu sú napríklad bývalý šéf Svetovej banky a námestník ministra zahraničia USA Robert Zoellick, niekdajší americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff alebo čelný úradník Pentagonu v ére Georgea Busha mladšieho Dov Zakheim. Podpisy takých osobností ako niekdajšia prezidentská poradkyňa Condoleezy Riceová alebo bývalý minister zahraničia Colin Powell však chýbajú. Podľa AP nie je jasné, či ich o podpis požiadali.

Obavy a zmätok podľa AP vyvoláva Trumpova nominačná kandidatúra aj medzi politikmi a novinármi vo svete. „Jeho kandidatúra otvorila dvere šialenstva: nemysliteľné sa môže stať skutočnosťou a zlý vtip sa stáva realitou,“ napísal nemecký denník Handelsblatt. „Čo skôr vyzeralo smiešne, musí byť teraz predmetom vážnej diskusie,“ uviedol denník.

„Žiarivý vzostup newyorského magnáta polovicu planéty ohromil,“ píše španielsky denník El País.

Podľa komentára rakúskeho denníka Salzburger Nachrichten by bolo hrubou chybou považovať Trumpa za politického klauna. „Jeho zvolenie za prezidenta by veľmi ohrozilo USA aj celý svet. Nacionalistická a šovinistická politika neurobí Ameriku veľkou, ale špinavou, a vyvolá riziko destabilizácie medzinárodného poriadku,“ usudzuje rakúsky denník.

Podľa izraelského experta Ejtana Gilboa vzťah Tel Avivu k Trumpovi najlepšie vystihuje slovo „zmätok“. Izrael sa dokáže zrovnať s jeho názormi na politickú korektnosť a nebezpečenstvo islamského extrémizmu alebo s návrhom barikády na hraniciach s Mexikom. Trumpove výroky o Židoch však mnohí považujú za necitlivé, myslí si Gilboa.

Podľa komentáru denníka The Financial Times by Trumpovo víťazstvo znamenalo „globálnu pohromu“. Je to „hlásateľ paranoidných predstáv, xenofób a ignorant bez skúseností s politikou“. Môžno ho prirovnať k bývalému talianskemu premiérovi Silviovi Berlusconimu, avšak bez jeho šarmu a obchodníckej intuície. „Trump je hrubo nekompetentný pre najdôležitejší svetový politický úrad,“ zhrnul hodnotenie The Financial Times.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #republikáni #Donald Trump #americké prezidentské voľby