V Európe vraj vrcholia prípravy na boj proti IS v Líbyi

V Európe vrcholia prípravy na úder proti radikálom z hnutia Islamský štát (IS) v Líbyi.

03.03.2016 15:03
Líbya, vojaci Foto: ,
Do útoky proti IS v Líbyi by sa mohli nasadiť aj milície Fadžr Libya.
debata (10)

Denníku The Wall Street Journal (WSJ) to povedal veliteľ amerických špeciálnych jednotiek v Afrike Donald Bolduc. Koordinačné centrum je podľa neho v Ríme. Líbyjskí politici sa pritom ešte stále nedohodli na spoločnej vláde a krajina nemá centrálne vedenie.

„Čakáme na vytvorenie líbyjskej vlády, žiadne vojnové centrum nie je,“ reagoval na Bolducove slová na twitteri námestník talianskej ministerky obrany Domenico Rossi. Jeho šéfka Roberta Pinottiová však minulý týždeň priznala, že sa práve pripravuje jednotka, ktorá má zaistiť bezpečnosť a stabilitu Líbye.

Agentúra AFP uviedla, že v Paríži, Londýne a Ríme sa v posledných dňoch hovorí stále častejšie o tom, že francúzski, talianski a britskí vojenskí špecialisti sú už pripravení vyraziť do Líbye. List Il Corriere della Sera napísal, že k odchodu sa nachystalo 50 Talianov.

Podľa médií sa cudzinci vojenských operácií nezúčastnia, tie povedú jednotky líbyjského generála Chalífa Haftara, ktorý podporuje medzinárodne uznávanú vládu v Tobrúku. Nasadiť by sa mohli aj milície Fadžr Libya, ktoré sú ozbrojenou silou vlády v Tripolise a ktoré sa podieľali na zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího.

Zahraniční špecialisti majú zabezpečiť kontakt medzi bojujúcimi jednotkami, získavať tajné informácie, mapovať terén, poskytovať zbrane a komunikačné prostriedky.

Americká armáda už podnikla monitorovacie lety a má za sebou dva nálety. Jeden z nich bol 19. februára, viedol ho tábor IS v Sabráte a zomrelo pri ňom niekoľko desiatok ľudí.

Do operácie sa zrejme zapojí francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle, ktorá už vyplávala z Perzského zálivu a mieri do Stredozemného mora, oficiálne však kvôli spoločným manévrom s egyptským námorníctvom.

To, že prípravy už vrcholia, potvrdil z Líbye aj jeden z veliteľov milícií Fadžr Libya. Podľa neho sú už britskí vojaci v Misuráte a začali kontaktovať milicionárov. Veliteľ povedal, že kampaň, ktorá má vytlačiť bojovníkov IS z Líbye, sa začne už čoskoro.

Odhaduje sa, že hnutie Islamský štát má v Syrte až 5 000 bojovníkov, medzi ktorými sú stovky Tunisanov, Sudáncov, Jemenčanov a tiež priaznivcov nigérijskej skupiny Boko Haram. Prešli vraj výcvikom a sú pripravení útočiť.

„Je potrebné konať. Musíme sa však vyhnúť omylom z minulosti, poznáme intervencie, ktoré sa vedú bez stredného i dlhodobého výhľadu,“ povedal taliansky minister zahraničia Paolo Gentiloni. Taliansko trvá na tom, že zásah musí povoliť OSN na žiadosť uznávanej líbyjskej vlády. „Musíme mať na mieste jasného partnera,“ citovala AFP tiež zástupcu amerického ministerstva obrany.

Vláda v Tripolise vyhlásila, že bude akúkoľvek intervenciu považovať za napadnutie, vedenie z Tobrúku zase chce, aby sa operácia nezahájila bez predchádzajúcej dohody. Pinottiová povedala, že je „absurdné a nemysliteľné“ hovoriť o vojenskej okupačnej intervencii a že sa o nej ani neuvažuje.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Líbya #Rím #Európa #IS #Donald Bolduc #Fadžr Libya