'Nevypočítateľný' asteroid mešká, Zem minie až v utorok

Planétka 2013 TX68, ktorá mala pri blízkom prelete v sobotu minúť Zem, ukázala, že má veľmi neistú trajektóriu. Podľa upresnenia vedcov sa oneskorila a k Zemi sa najviac priblíži až v utorok. Naďalej však platí uistenie, že "nevypočítateľný" asteroid do našej planéty nenarazí.

03.03.2016 15:31
asteroid 2013 tx68 Foto:
Ilustrácia dráhy asteroidu 2013 TX68. Planétka bude letieť okolo Zeme 8. marca. Asteroid nepredstavuje žiadnu hrozbu pre Zem ani počas tohto preletu, ani v dohľadnej budúcnosti.
debata (5)

Vďaka neustálemu pozorovaniu a získaným záberom mohli vedci strediska pre skúmanie objektov letiacich okolo Zeme (CNEOS) upresniť svoje predchádzajúce odhady času a vzdialenosti preletu asteroidu. Mohli vďaka tomu tiež potvrdiť, že planétka nepredstavuje pre Zem žiadne nebezpečenstvo, informovalo na svojom webe Laboratórium prúdového pohonu (JPL) amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

„Už sme vedeli, že tento asteroid 2013 TX68 bezpečne minie Zem začiatkom marca, ale nové údaje nám umožňujú lepšie stanoviť jeho obežnú dráhu,“ uviedol riaditeľ CNEOS Paul Chodas. „Získané údaje naznačujú, že tento malý asteroid pravdepodobne preletí v oveľa väčšej vzdialenosti od Zeme, než sa pôvodne myslelo,“ dodal.

Podľa upresnených odhadov 2013 TX68 modrú planétu minie zrejme vo vzdialenosti zhruba päť miliónov kilometrov. Vedci ešte úplne nevylučujú možnosť, že sa priblíži aj viac, rozhodne však nie pod 24 000 kilometrov. Zrážku však rozhodne vylučujú.

Planétka je zhruba dvakrát väčšia ako teleso, ktoré v roku 2013 explodovalo nad Čeľabinskom. Vtedy sa asteroid pri vstupe do atmosféry nad južným Uralom rozpadol. Výsledná tlaková vlna poškodila približne 7 000 budov, zranenia utrpelo okolo 1 500 ľudí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #vedci #NASA #čeľabinsk #astronómia #planétka 2013 TX68 #trajektória