Hollande a Cameron žiadajú Moskvu spacifikovať separatistov

Najvyšší predstavitelia Francúzska a Británie v spoločnom vyhlásení vyzvali Rusko, aby využilo všetok svoj vplyv na donbaských separatistov k ukončeniu násilností na východe Ukrajiny.

03.03.2016 16:04
Francois Hollande, David Cameron, Amiens Foto: ,
Francúzsky prezident François Hollande (vpravo) a britský premiér David Cameron na konferencii počas summitu v Amiens.
debata (126)

Krátko pred ministerskou schôdzkou o Ukrajine vyzvali zároveň Kyjev, aby zabezpečila pokrok v presadení potrebných reforiem.

Francúzsky prezident François Hollande a britský premiér David Cameron vydali vyhlásenie na stretnutí v severofrancúzskom Amiens, ktoré predchádza schôdzke takzvanej normandskej štvorky v Paríži. Ministri zahraničia Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska budú večer rokovať o ukončení násilností v Donbase a najmä o plánovaných miestnych voľbách v povstaleckých územiach.

V západnej Európe podľa agentúry Reuters panujú obavy, že slabý ukrajinský kabinet Arsenija Jaceňuka, ktorý vládne prakticky bez parlamentnej podpory a len zázrakom nedávno prežil hlasovanie o nedôvere, nie je schopný zákon o donbaských voľbách presadiť. Zákon, ako sa dohodol v rámci minuloročných mierových dohôd z Minsku, vyvoláva obavy ukrajinských nacionalistických strán z oslabenia ukrajinskej suverenity.

Nový štatút Donbasu, ktorý majú miestne voľby potvrdiť, počíta so značnou autonómiou miestnej samosprávy vrátane štátnych orgánov a bezpečnostných zložiek. Až jeho zavedením podmieňuje Moskva odovzdanie kontroly hraníc medzi Ruskom a Donbasom ukrajinským orgánom.

Ruská agentúra TASS však citovala nemenovaný západný diplomatický zdroj, podľa ktorého by sa voľby v povstaleckej enkláve na východe Ukrajiny mohli konať tento rok v júni. „Áno, mohlo by to byť v júni. Keď sa to čoskoro dohodne, je reálne zhodnúť sa na všetkých detailoch a časových plánoch,“ uviedol zdroj.

Parížske rokovanie podľa agentúry Unian vraj formálny program nemá, pozornosť majú však ministri okrem donbaských volieb venovať aj výmene zajatcov a dodržiavaniu prímeria.

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier označil nedávno prebiehajúce parížske rozhovory za kľúčové. Vyhlásil, že očakáva dohodu o nevyhnutných kompromisoch.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #David Cameron #Francois Hollande #Ukrajina #Donbas