Savčenková od piatka vyhlasuje hladovku

V Rusku zadržiavaná ukrajinská pilotka Naďa Savčenková vyhlásila od piatku hladovku, pretože jej dnes na súde v Donecku v ruskej Rostovskej oblasti neumožnili vystúpiť so záverečnou rečou. Informoval o tom vo štvrtok jej advokát Nikolaj Polozov.

03.03.2016 17:30
Nadežda Savčenková, Rusko, väzenie, pilotka,... Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková v ruskom väzení.
debata (108)
Advokát spresnil, že súd nečakane prerušil dnešné pojednávanie a ako termín jeho pokračovania vytýčil 9. marec. Tým Savčenkovej neumožnil predniesť záverečnú reč. Vzhľadom na to Savčenková od piatku vyhlasuje protestnú hladovku, počas ktorej nebude prijímať tuhú stravu.

Podľa agentúry Interfax súd 9. marca umožní Savčenkovej vyjadriť sa a zverejní aj dátum, keď oznámi verdikt v jej kauze.

Štátny žalobca v stredu požiadal súd, aby s ohľadom na dostatok dôkazov uznal Savčenkovú za vinnú, a navrhol, aby bola odsúdená na 23 rokov odňatia slobody.

Ďalší Savčenkovej advokát Iľja Novikov počas pojednávania vyhlásil, že obhajoba sa neodvolá proti verdiktu, ktorý súd vynesie.

„Nie pre to, že by Naďa bola vinná. Nemáme (však) dôvod domnievať sa, že by sme mali akúkoľvek šancu (uspieť) voči týmto obvineniam,“ uviedol Novikov. Podľa jeho názoru sa obhajcom „podarilo dosiahnuť všetko, čo sme chceli“.

Upozornil, že proces so Savčenkovou „sleduje celý svet“ a poukázal na to, že súdnej sieni boli dnes opäť aj diplomati. Novikov vyjadril presvedčenie, že v priebehu tohto roku sa „nám za podpory s nami a Ukrajinou spriatelených organizácií podarí dosiahnuť oslobodenie Savčenkovej“.

Obžaloba tvrdí, že Savčenková, vtedy príslušníčka provládneho pluku Ajdar pôsobiaceho v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, 17. júla 2014 naviedla mínometné strely na skupinu civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov – Igora Korneľuka a Antona Vološina – vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.

Ukrajinská armádna dôstojníčka a bývalá pilotka akýkoľvek podiel na usmrtení novinárov od začiatku popiera. Jej advokát trvá na tom, že k tejto tragédii došlo až po tom, čo Savčenkovú zajali ukrajinskí separatisti a odovzdali ju ruským úradom. Obžaloba tvrdí, že Savčenková sama nelegálne prekročila ruskú štátnu hranicu.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Naďa Savčenková