Kim Čong-un nariadil pohotovosť severokórejských jadrových zbraní

Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil pripraviť jadrové zbrane na možnosť okamžitého použitia. Informovala o tom oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA. Svetové agentúry označujú tento krok za reakciu na stredajšiu rezolúciu OSN sprísňujúcu medzinárodné sankcie kvôli nedávnym jadrovým testom. Washington vzápätí vyzval KĽDR, aby upustila od provokácií zvyšujúcich napätie v regióne.

04.03.2016 07:23
debata (30)

Kim podľa agentúry Reuters nariadil okamžitú pripravenosť jadrového arzenálu na „preventívny útok“ pri inšpekcii nových odpaľovacích zariadení pre rakety. Zbrane by mali byť „v ktorúkoľvek chvíľu“ pripravené ihneď udrieť proti nepriateľom, ktorí stupňujú svoje hrozby voči krajine, uviedol severokórejský diktátor.

Americké ministerstvo obrany vyzvalo Pchjongjang, aby upustil od provokácií a „sústredil sa na dodržiavanie svojich medzinárodných povinností a záväzkov“.

Severná Kórea v januári uskutočnila svoju štvrtú jadrovú skúšku. Vo februári potom vypustila raketu dlhého doletu.

Bezpečnostná rada OSN na to odpovedala v stredu sprísnením sankcií, ktoré sú vôbec najprísnejšie v histórii. Po novom bude musieť byť napríklad preverovaný všetok náklad, ktorý bude smerovať do KĽDR, prípadne ju bude opúšťať. Zakázaný bol aj predaj ľahkých zbraní určených Pchjongjangu. Na čiernu listinu sa dostalo ďalších 16 Severokórejčanov a 12 severokórejských organizácií.

Napätie v nepokojnom regióne sa stupňuje s každou ďalšou aktivitou Pchjongjangu. Napríklad vo štvrtok severokórejská armáda podľa úradov susednej Kórey vypálila šesť striel krátkeho doletu do Japonského mora. Soul označil paľbu z KĽDR za prejav rozhorčenia a vzdoru a očakáva, že ďalšie podobné demonštrácie sily budú nasledovať.

Severná Kórea tvrdí, že nechce použiť svoje jadrové zbrane voči Južnej Kórei, ale potrebuje ich k zachovaniu stability na rozdelenom Kórejskom polostrove.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un