Konkurenti v republikánskej debate opäť ostro útočili na Trumpa

V znamení tvrdých slovných útokov voči lídrovi doterajšieho zápolenia Donaldovi Trumpovi sa niesla ďalšia debata republikánskych uchádzačov o prezidentskú nomináciu. Politici podporovaní straníckym establishmentom Marco Rubio a Ted Cruz zamerali svoju kritiku okrem iného na podnikateľské aktivity newyorského miliardára či na jeho dávnu podporu terajšej demokratickej konkurentky Hillary Clintonovej. Obaja však vyhlásili, že ak Trump nomináciu získa, jeho prezidentskú kampaň podporia.

04.03.2016 07:42 , aktualizované: 11:04
debata (4)
Republikánsky prezidentský kandidát Marco Rubio... Foto: Reuters, JIM YOUNG
USA, Trump, Rubio Republikánsky prezidentský kandidát Marco Rubio a jeho konkurent Donald Trump počas republikánskej debaty v Detroite v štáte Michigan.

Texaský senátor Cruz sa pustil do populistického realitného magnáta kvôli nekonzistentnosti jeho politických postojov. „Ak sa vám nepáči Obamacare, tak Donald Trump ju financoval,“ Povedala na adresu republikánov nenávidenej reforme zdravotníctva, ktorú presadil súčasný demokratický prezident. Podľa Cruza Trump v minulosti finančne podporoval súčasnú demokratickú kandidátku Clintonovú a vypísal jej desiatky šekov, z toho štyrikrát finančne podporil jej minulú prezidentskú kampaň.

„To bolo kvôli obchodu. Môžem vám povedať, že posledný človek, s ktorým by sa teraz chcela Hillary Clintonová utkať, je Donald Trump,“ snažil sa odraziť Cruzov útok jeho sok. Po Rubiovej poznámke zase pripustil, že mení svoje nedávno hlasno formulované názory na striktné obmedzenie nových prisťahovalcov pracujúcich v USA. Povolil by vraj prijímanie vyškolených špecialistov. „Mením názor, mením názor. V tejto krajine potrebujeme ľudí, čo dokonale ovládajú svoj odbor,“ povedal Trump.

„Debata klesla na úroveň pubertálnych urážok, čo možno vydesilo republikánskeho funkcionára, ale nijako nepoškodilo Trumpovu kampaň,“ napísal v piatok denník The New York Times.

Debata organizovaná stanicou Fox News bola pre ďalšieho z dvojice konkurentov Rubia poslednou veľkou šancou odvrátiť hroziacu porážku vo svojom domovskom štáte Florida, kde by triumf výrazne posilnil Trumpovu už teraz veľmi reálnu šancu na získanie nominácie. Floridský senátor sa sústredil na jednu z hlavných ekonomických tém zámožného podnikateľa, ktorou je zvyšovanie zamestnanosti Američanov. Rubio sa v tejto súvislosti opýtal, prečo Trump necháva šiť toľko odevných výrobkov predávaných jeho firmami v Číne či Mexiku, keď tak hlasno hovorí práve o navrátení pracovných miest zverených americkými firmami lacným pracovným silám v zahraničí. Trump ho vzápätí obvinil z klamstva a vyhlásil, že chce časť tejto výroby presunúť do USA. „Odpoveď je, že to neurobí … Vyrába ich(odevy) v Číne a Mexiku, pretože tak zarobí viac peňazí,“ nedal sa odbiť Rubio.

Trumpovi súperovi v debate pripustili, že ak miliardár nakoniec skutočne získa republikánsku nomináciu, jeho prezidentskú kandidatúru podporia. Rubio sa odvolal na svoju stranícku lojalitu, Cruz označil Trumpa za lepšiu alternatívu, než je Hillary Clintonová alebo ďalší demokratický politik Bernie Sanders. Trumpa obdobná otázka zaskočila, potom však vyhlásil, že ani on by neodmietol podporu, ak by republikánsku nomináciu získal niekto iný.

V doterajšom priebehu straníckych primárok Trump s prevahou poráža súperov podporovaných republikánsku stranícku elitou a experti sa zhodujú, že jeho konkurenti by sa museli zjednotiť na podpore jedinej osoby, aby zabránili Trumpovej konečnej nominácii. Trump doteraz získal hlasy 329 delegátov nominačného zjazdu, zatiaľ čo Cruz má najmä vďaka triumfu v domovskom Texase 231 a Rubio 110 delegátov. Pre získanie republikánskej straníckej nominácie je potrebná podpora najmenej 1 237 delegátov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #voľby prezidenta USA