Savčenková zverejnila záverečnú reč, ostro kritizuje Kremeľ

Ukrajinská letkyňa Naďa Savčenková na sociálnych sieťach zverejnila text svojej záverečnej reči, ktorú po zásahu súdu nemohla vo štvrtok predniesť. Savčenková je obžalovaná z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného prekročenia ruských hraníc a ruská prokuratúra pre ňu žiada 23 rokov väzenia. Ukrajinka vinu popiera a na protest drží hladovku.

04.03.2016 11:19
Rusko, Ukrajina, Savčenková Foto:
Ukrajinská letkyňa Nadija Savčenková v ruskej väznici.
debata (199)

Súd vo štvrtok odročil rokovanie na budúcu stredu. Podľa obhajcov ukrajinskej letkyne Savčenková odmieta prijímať potravu aj tekutiny a hrozí nebezpečenstvo, že budúci týždeň nebude schopná so súdom komunikovať. Podľa obžaloby je zodpovedná za smrť dvoch ruských novinárov, na ktorých údajne naviedla paľbu ukrajinskej armády. Savčenková tvrdí, že ju do Ruska zavliekli a zajali ešte pred útokom na ruských novinárov.

V záverečnej reči Savčenková uvádza, že bude hladovať, kým sa nedostane späť na Ukrajinu. Počas hladovky sa vraj pred ruskou väznicou budú striedať jej príbuzní a priatelia. „Tak sa začínajú majdany. Vari je to potrebné?“ konštatovala obžalovaná s poukázaním na živelné protestné demonštrácie na kyjevskom námestí Majdan, ktoré predvlani na Ukrajine viedli k pádu proruskej vlády.

Savčenková uviedla, že sa proti rozsudku ruského súdu nemieni odvolávať. „Chcem, aby celý demokratický civilizovaný svet pochopil, že Rusko je rozvojovou krajinou s totalitným režimom a diktátorským samovládcom, ktorý kašle na ľudské práva aj na medzinárodne platné zákony,“ konštatuje v záverečnej reči.

Ruský súd doteraz neoznámil, kedy vynesie rozsudok. Prokuratúra žiada 23 rokov, maximálny možný trest je o dva roky vyšší. Obhajcovia Savčenkovej sú presvedčení, že ich klientku po vynesení verdiktu vymenia za dvoch ruských vojakov zajatých vlani v Donbase a väznených na Ukrajine.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Nadija Savčenková