Hollande: Sýrsky volebný plán je 'provokatívny a nerealistický'

Plán usporiadať v Sýrii v apríli parlamentné voľby, ako to nedávno ohlásil sýrsky prezident Bašár Asad, je "provokatívny a nerealistický".

04.03.2016 14:50
Angela Merkelová, François Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová počas tlačovej konferencie v Paríži.
debata (116)

Na tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou to v Paríži povedal francúzsky prezident François Hollande. Kremeľ sa, naopak, domnieva, že aprílové voľby nijako neohrozia mierový proces.

„Plán usporiadať voľby v Sýrii v blízkej dobe je nielen provokatívny, ale aj úplne nerealistický,“ povedal Hollande. Sýrska agentúra SANA vo februári oznámila, že voľby sa majú konať v celej krajine 13. apríla 2016.

Ruský prezident Vladimir Putin proti voľbám v apríli nič nemá. „Rusko je toho názoru, že rozhodnutie sýrskych úradov usporiadať v apríli 2016 voľby je v súlade s terajšou sýrskou ústavou a neohrozuje mierovú snahu,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Hollande a Merkelová spolu s britským premiérom Davidom Cameronom konzultovali názory na Sýriu s Putinom a povedali mu, že je potrebné súčasné prímerie využiť na zabezpečenie dlhodobejšieho mieru. Spoločného telefonátu sa zúčastnil aj taliansky premiér Matteo Renzi.

„Hlavným bodom, ktorý európski politici Putinovi oznámili, je to, že sa zdá, že prímerie zatiaľ trvá. Treba to využiť v nadchádzajúcich sýrskych rozhovoroch a prejsť od prímeria k trvalejšiemu mieru a k politickému odovzdaniu moci. Jasne mu povedali, že je potrebné zabezpečiť zastavenie útokov na civilistov,“ oznámila o telefonáte Cameronova hovorkyňa. Putin podľa nej súhlasil s tým, že je nutné prímerie udržať.

Kremeľ vo svojom vyhlásení uviedol, že upokojenie situácie v Sýrii prináša prvý výsledok. Vznikajú podľa neho podmienky na začatie politického procesu v rámci sýrskych rozhovorov, ktorých ďalšie kolo by malo začať v Ženeve 9. marca.

V Paríži rokovali tiež ministri zahraničia Francúzska, Británie a Nemecka, ktorí vyzvali sýrsku opozíciu, aby sa ženevských rozhovorov zúčastnila. Opoziční predstavitelia však tvrdia, že sýrska vláda prímerie nedodržiava a bojuje v oblastiach, ktoré majú v rukách jej oponenti.

Sýria hlási nálet z Dumy pri Damasku, boje pokračujú údajne tiež v provinciách Hamá, Homs aj Latákíja. Opozícia tiež žiada zlepšenie humanitárnej pomoci.

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault povedal, že ak sa nesplnia dve hlavné podmienky – prímerie a humanitárna pomoc -, „diplomatický proces sa zrúti, čo si nikto nepraje“.

Na stretnutí ministrov bol prítomný šéf sýrskej opozičnej vyjednávacej komisie (HNC) Rijád Hidžáb. Britský minister zahraničia Philip Hammond povedal, že ministri „doktora Hidžába žiadali, aby sa napriek všetkým svojim výhradám pripravil na ženevské rozhovory a zúčastnil sa tejto diskusie v dobrej viere“.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Francúzsko #Rusko #Sýria #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Francois Hollande #Bašár al-Asad #sýrske rozhovory