Merkelová a Hollande sa zhodli na spoločnom riešení migračnej krízy

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande na schôdzke v Paríži potvrdili súdržný postoj pred pondelkovým summitom EÚ-Turecko, ktorý sa bude venovať migračnej kríze.

04.03.2016 15:05 , aktualizované: 16:07
Angela Merkelová, François Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová počas tlačovej konferencie v Paríži.
debata (108)

Odmietli jednostranné riešenia jednotlivých štátov a naproti tomu zdôraznili nutnosť spoločnej pozície únie.

„Jednostranné riešenie nám ďalej nepomôžu,“ vyhlásila podľa agentúry DPA kancelárka po stretnutí s Hollandom. Potvrdila tak svoj nesúhlas so sprísňovaním kontrol na hraniciach. Tie zaviedli niektoré členské štáty EÚ, predovšetkým Rakúsko a ďalšie krajiny, ktoré ležia na takzvanej balkánskej migračné trase – Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko a Macedónsko.

Merkelová tiež patrí medzi kritikov tvrdého postupu Budapešti voči ilegálnej migrácii, vrátane plota, ktorý Maďarsko postavilo na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom.

Maďarský premiér Viktor Orbán však ešte o niečo skôr podobné výčitky z Berlína a tiež z Bruselu znovu odmietol. Povedal okrem iného to, ​​že sú lepšie nezávislé kroky štátov než nečinné prizeranie európskeho spoločenstva.

Hollande však nemeckú kancelárku v Paríži podporil. „Na otázku utečencov majú Francúzsko a Nemecko rovnakú odpoveď: Európu. Európa musí byť schopná nájsť očakávané riešenie,“ citovala ho DPA.

Kontroly na hraniciach Schengenu sa musia posilniť

Po rokovaniach v Paríži sa Hollande a Merkelová sa vyslovili za posilnenie ochrany vonkajších hraníc schengenského priestoru. Informoval o tom server Francetvinfo.fr.

Hollande požiadavku na sprísnenie kontrol zdôvodnil nutnosťou ubezpečiť sa, odkiaľ migranti pochádzajú, čím si prešli a aké sú ich práva, z čoho vyplýva dôležitosť kontroly vonkajších hraníc.

Okrem toho Hollande zdôraznil význam prijímacích a registračných centier, tzv. hotspotov, aby prijímali tých, ktorí vyhovujú podmienkam na udelenie azylu, a odmietali ostatných.

Francúzsky prezident vyhlásil, že Sýrčanov, ktorí utekajú pred vojnou vo svojej vlasti, by mali prijať najbližšie susedné krajiny, teda Turecko, Libanon a Jordánsko.

Hollande dodal, že v záujme posilnenia hraničných kontrol dá Francúzsko k dispozícii silám NATO jednu svoju loď, ktorá sa zapojí do hliadkovania v Egejskom mori.

S týmto projektom prišlo začiatkom februára Nemecko, ale misia sa zatiaľ nezačala. Merkelová uviedla, že projekt by sa mal spustiť čoskoro. Podľa nemenovaného zdroja však Turecko, ktoré je v centre súčasnej migračnej krízy, otáľa s jeho realizáciou.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Angela Merkelová #Francois Hollande #utečenecká kríza