Miliardár, ktorý túži vzkriesiť slona

Moise Katumbi sa prejde zakaždým okolo zaplnených tribún pred začiatkom zápasu svojho tímu na domácom trávniku. Vychutnáva si, ako zaplnené hľadisko skanduje jeho meno. Vlastník klubu TP Mazembe, jedného z najlepších v Afrike, čaká po futbalových výhrach možno na najväčšie politické víťazstvo. Hovorí sa o ňom ako o favoritovi prezidentských volieb v Kongu.

05.03.2016 08:00
Moise Katumbi Foto:
Moiseho Katumbiho, úspešného guvernéra provincie Katanga, mnohí Konžania považujú za symbol zmeny v krajine.
debata (6)

Katumbi, ktorý má 51 rokov, zdôrazňuje, že zaostalú krajinu treba premeniť na úspešný štát. „Kongo je africký slon. Teraz je mŕtvym slonom. Vzkriesme tohto slona, aby zašiel ďaleko,“ povedal pre noviny Financial Times.

Prečo ako slon? Pretože Kongo je obrovské. "Mnohí považujú Katumbiho za symbol zmeny v krajine, ktorá má rozlohu ako dve tretiny západnej Európy, ale menej dopravných ciest ako Luxembursko,“ napísal server International Business Times.

Od rýb k baniam

Katumbi je syn konžskej černošky a gréckeho Žida, ktorému sa podarilo utiecť z Európy pred holokaustom. Zmysel pre podnikanie prejavil už ako chlapec. Jeho prvé zárobky boli, keď v škole predával ryby. Keď dospel, zamestnal sa v rybolove.

Napredoval, čoraz lepšie zarábal. Keď mal 32 rokov, investoval do založenia spoločnosti na ťažbu medi a kobaltu. O desať rokov neskôr zvolili Katumbiho za guvernéra konžskej provincie Katanga. Za dôveru sa odvďačil najlepším vysvedčením vo funkcii.

Chcel zveľadiť provinciu. Odkiaľ však vziať peniaze? Po nástupe do úradu zakázal export rudy. Pointa? Nevyvážať do zahraničia nespracovanú horninu, ale produkovať surovinu v Katange, čo znamená nielen väčšie príjmy z predaja, ale tiež tvorbu pracovných miest. A pre provinciu vyššie výnosy z daní.

Väčšie zdroje umožnili Katange vybudovať veľkú vodnú elektráreň, obnoviť školy, postaviť nemocnice či vytvoriť asfaltové cesty, ktoré inde v Kongu chýbajú. Nemožno vynechať tiež základné potreby človeka – Katumbi sa postaral o veľa nových vodovodov: „Kým v roku 2007, keď sa ujímal funkcie, malo prístup k pitnej vode 48 percent obyvateľov provincie, o šesť rokov neskôr ich už bolo 70 percent,“ podotkol časopis Jeune Afrique.

Krokodíl a FC Barcelona

Katumbi sa prejavil ako rozumný a citlivý človek aj po vypuknutí svetovej hospodárskej krízy. S inými majiteľmi baní sa dohodol, že nebudú prepúšťať zamestnancov, ale dočasne znížia mzdy. O popularite tohto boháča svedčí nielen obdiv, ktorému sa teší v Kongu.

Medzi čitateľmi panafrického týždenníka Jeune Afrique vyhral v minulom roku anketu o najväčšiu osobnosť Afriky. Tí, čo ho doma najviac obdivujú, sú jednoznačne fanúšikovia TP Mazembe. Katumbi, prezývaný africký Abramovič, vytvoril z klubu postrach súperov, čomu zodpovedá predátor na hrudi jeho hráčov.

Hráči TP Mazembe majú síce prezývku krkavci, ale futbalisti majú na drese krokodíla s loptou v tlame. V roku 2010 sa ako prvý v dejinách Afriky prebojoval do finále majstrovstiev sveta vo futbale klubov (v zápase o trofej prehral s milánskym Interom).

Katumbi verí, že jeho hráči sa zapíšu do dejín. Jeho snom je poraziť slávny FC Barcelona na čele s fantastickým Lionelom Messim. Zatiaľ sa musí uspokojiť s darčekom od iného španielskeho veľkoklubu.

Nedávno, keď bol na zápase Realu Madrid, mu po záverečnom hvizde prišiel odovzdať svoj dres geniálny Cristiano Ronaldo – ako prejav vďaky za to, čo robí pre futbal v Afrike. Katumbi je známy tým, že sa nepozerá na svoj klub ako na liaheň skvelých hráčov, ktorých by predával do Európy, ale platí im tak, aby zostali verní krokodílovi na drese.

Zmienka o TP Mazembe má nielen športové pozadie. Rozvoj v Katange cítia len obyvatelia tejto provincie, ale s úspechmi futbalového klubu žijú všetci ľudia v Kongu. A spájajú si ich s Katumbim.

TP Mazembe vlani vyhralo finále Pohára afrických národov, keď rozdrvilo silného súpera z Alžírska. Pochopiteľne, že v pozadí národnej hrdosti sa preto politické sympatie spájajú s Katumbim.

V hre je viac ako Kongo

Na prvý pohľad by sa zdalo, že sympatickému boháčovi nestojí nič v ceste do prezidentského kresla. Veď má veľkú popularitu aj bohaté zdroje na volebnú kampaň. Voľby by sa mali uskutočniť na jeseň tohto roku.

Lenže súčasný prezident Joseph Kabila, ktorého Katumbi dávnejšie podporoval, ale neskôr sa mu otočil chrbtom, nedáva jasný prísľub, že opustí funkciu, a to napriek tomu, že tretíkrát sa už nemôže uchádzať o zvolenie.

Katumbi zatiaľ postupuje tak, že nedávno vyzval opozíciu, aby si v primárkach vybrala vlastného kandidáta. Svoju kandidatúru nepotvrdil, ale nepochybuje sa o tom, že ju oznámi.

Kým pri vládnutí Kabilu má Kongo zlú povesť krajiny plnej korupcie, neschopnej účinne využívať svoje zdroje na rozvoj, Katumbi je, naopak, stelesnením nádeje. V Katange dokázal to, z čoho by si v mnohom mohol zobrať príklad celý štát.

Kongo potrebuje lepšie využívať svoje zdroje. Financial Times upozornil, že budovanie vodných elektrární na veľkej rieke môže pomôcť riešiť energetický problém na celom africkom kontinente.

"Kongo by sa malo stať Brazíliou subsaharskej Afriky. Či už prostredníctvom vodných elektrární, poľnohospodárstvom alebo baníctvom,“ citovali zmienené noviny Alyho-Khana Satcha, investičného poradcu pre Afriku. Ak Kabila odíde, dá Kongu nádej. Afrického slona by mohol vzkriesiť Katumbi.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongo