Švajčiarsko predstavilo plány na obmedzenie toku migrantov z EÚ

Švajčiarska vláda predstavila v piatok návrhy na jednostranné obmedzenie toku migrantov z Európskej únie, ku ktorým pristúpi, ak sa jej nepodarí do februára 2017 dosiahnuť v tejto veci dohodu s Bruselom. Informovala o tom agentúra Reuters.

05.03.2016 08:59
debata (3)

Švajčiarski poslanci a EÚ sa rozchádzajú v názore na to, ako uplatniť záväzné švajčiarske referendum z roku 2014 v prospech prisťahovaleckých kvót, ktoré by mohlo porušiť bilaterálny pakt zaručujúci voľný pohyb všetkým občanom EÚ.

Tamojšia vláda zároveň potvrdila, že rozhovory medzi Bernom a EÚ sú v celej záležitosti pozastavené až do britského referenda o zotrvaní v únií, ktoré sa bude konať 23. júna. Brusel pritom vykazuje značnú neochotu prejaviť voči Švajčiarsku akúkoľvek flexibilitu, keďže by práve tým mohol Britániu povzbudiť k odchodu.

Balíček piatkových návrhov švajčiarskej vlády obsahuje napríklad aj opatrenia, na základe ktorých bude jednoduchšie zamestnať žiadateľa o azyl, ktorému už bolo udelené povolenie na pobyt.

V súlade s návrhmi by tiež vznikla komisia, ktorá by na základe domácej pracovnej ponuky, dopytu po zahraničných zamestnancoch a ďalších ekonomických faktoroch stanovila limit na prisťahovalcov.

Návrhy vláda posunula na schválenie parlamentu, v ktorom však viacerí členovia prejavili voči takémuto jednostrannému konaniu výhrady. Balíček aj samotná vláda označila ako „plán B“ a uviedla, že radšej by sa vo veci dohodla s EÚ. „Vzájomná dohoda je pre nás jediným vhodným riešením,“ povedala švajčiarska ministerka spravodlivosti Simonetta Sommarugaová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #utečenci #migračná kríza