Rijád: Asad by mal odísť na začiatku prechodného obdobia

Sýrsky prezident Bašár Asad by mal odísť na začiatku politického prechodu v krajine, nie na jeho konci. Počas návštevy Francúzska to povedal saudskoarabský minister zahraničia Ádil Džubajrá.

05.03.2016 16:06
sýria, prezident, baššár al-asad, asad, bašár... Foto: ,
Sýrsky prezident Bašár Asad.
debata (46)

Jeho komentár sa objavuje krátko predtým, než sa 9. marca v Ženeve opäť začnú mierové rozhovory, ktorých cieľom je ukončiť päť rokov trvajúci konflikt v Sýrii.

Krajiny medzinárodného spoločenstva sa nezhodujú na tom, či by mal Asad odísť z funkcie. Štáty Západu sú väčšinou pre, Rusko však sýrskeho vodcu podporuje.

„Pre nás je to jasné, bude to na začiatku procesu, nie na jeho konci, nebude to trvať 18 mesiacov,“ povedal na adresu Asada na čele Sýrie Džubajrá, ktorého citovala agentúra Reuters. Saudská Arábia podporuje zástupcu sýrskej opozície, ktorá bojuje proti režimu.

Podľa zástupcov medzinárodného spoločenstva by nové mierové rozhovory mali viesť k ukončeniu konfliktu a určitému prechodnému obdobiu. Potom by mala do pol roka vzniknúť dočasná sýrska vláda, ktorá pripraví ústavu a voľby. Tie by sa mali konať do 18 mesiacov.

Sýrsky prezident však nedávno vyhlásil, že akýkoľvek politický prechod v krajine musí byť v súlade s terajšou sýrsku ústavou. Existencia takzvanej prechodnej vlády sa s ňou nezlučuje, naznačil.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Sýria #ženevské rozhovory #Bašár al-Asad #Rijád #prechodné obdobie