Turecká vláda prevzala opozičný denník, polícia rozohnala protesty

Turecké úrady v piatok prevzali kontrolu nad hlavným opozičným denníkom Zaman, ktorý sa spája s ideovým rivalom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

05.03.2016 18:45
Zaman, Istanbul, Turecko, žena, krv Foto: ,
Ženu zranila turecká polícia, ktorá použila slzný plyn a vodné delá na rozohnanie demonštrantov pred istanbulskou redakciou denníka Zaman.
debata (27)

Pred sídlom redakcie v Istanbule sa v piatok neskoro večer zišlo niekoľko stoviek protestujúcich, ktorých polícia rozohnala slzným plynom a vodnými delami a potom vnikla do budovy.

Stovky priaznivcov denníka sa pred budovou zhromaždili aj aktuálne, policajti proti nim opäť použili slzný plyn, niekoľko protestujúcich sa zranilo, informovala súkromná agentúra Dogan. Piatkový zákrok ako ohrozenie slobody slova v krajine kritizovala Európska únia aj Spojené štáty.

Denník Zaman kroky tureckých úradov v poslednom vydaní, ktoré pripravili ešte pred policajnou raziou, odsúdil. V sobotňajšom čísle uviedol, že turecká tlač zažíva „najtemnejšie dni svojej histórie“.

Polícia sídlo denníka obsadila pár hodín po rozhodnutí súdu, že denník bude spadať pod štátnu kontrolu. Vedeniu denníka Zaman sa však ešte podarilo odoslať posledné vydanie do tlače, informoval spravodajský server BBC.

Pred sídlom redakcie sa zhromaždilo asi 500 demonštrantov, ktorí vykrikovali heslá ako slobodná tlač nemôže byť umlčaná. Niekoľko novinárov denníka sa vrátilo do práce, niektorí z nich však na twitteri napísali, že prišli o prístup do vnútorného servera denníku a nemohli sa dostať do svojich e-mailov. Údajne prepustili šéfredaktora denníka Abdülhamita Bilicia a jedného z hlavných komentátorov denníka.

Agentúra Reuters uviedla, že tento krok je súčasťou stále silnejších represií voči priaznivcom duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Erdogan ho obviňuje, že sa ho s pomocou svojich stúpencov v Turecku pokúša zvrhnúť, čo Gülen odmieta.

Turecko ako kandidát do EÚ musí rešpektovať slobodu slova

„Za posledné tri alebo štyri roky už sa stalo zvykom, že každého, kto oponuje vládnej politike, stíhajú či uväznia alebo sa dostane pod takúto kontrolu vlády,“ vyhlásil už skôr Bilici. „Je to temné obdobie pre našu krajinu, pre našu demokraciu,“ dodal.

Komisár EÚ pre rozšírenie Johannes Hahn vyhlásil, že ho posledný vývoj okolo denníka Zaman veľmi znepokojuje. „Budeme sledovať, čo sa bude diať. Turecko je kandidátom na členstvo v EÚ, tak musí rešpektovať slobodu slova,“ doplnil Hahn iba dva dni pred summitom EÚ a Turecka o migračnej kríze.

Americké ministerstvo zahraničia ústami svojho hovorcu Johna Kirbyho oznámilo, že ľutuje poslednú sériu súdnych a policajných akcií tureckej vlády, ktoré sa zamerivajú na médiá a ich kritikov.

Živý záznam, ktorý sa vysielal v piatok na webe Zaman, ukazoval priaznivcov denníku, ako stoja pred sídlom redakcie v daždi a mávajú tureckými vlajkami a transparentmi. Po zásahu poriadkovej polície vnikli vládni úradníci a policajti do redakcie, kde došlo k potýčkam.

„Skupina Zaman Media je v Turecku umlčaná. Potlačovanie slobody tlače, bohužiaľ, pokračuje,“ uviedla na twitteri europoslankyňa a spravodajkyňa Európskeho parlamentu pre Turecko Kati Piriová.

Európsku úniu obviňujú, že zatvára oči nad porušovaním ľudských práv v Turecku, vrátane smrti stoviek civilistov počas bezpečnostných operácií proti kurdským bojovníkom, pretože potrebuje pomoc Ankary na zvládnutie utečeneckej krízy.

Dvaja prominentní novinári z opozičného denníka Cumhuriyet sa postavia onedlho pred súd za ohrozenie národnej bezpečnosti Turecka, pretože zverejnili informácie o údajných tureckých dodávkach zbraní sýrskym islamistom. Dvojicu síce v stredu prepustili z väzby, stále jej však hrozí doživotie.

Úrady už v minulosti nechali zavrieť iné opozičné médiá, ktoré sa spájali s duchovným Gülenom.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Fethullah Gülen #slzný plyn #vodné delo