Guvernér vyzval Grécko na vyhlásenie výnimočného stavu na hraniciach

Guvernér gréckej provincie Centrálne Macedónsko vyzval vládu Alexisa Tsiprasa, aby vyhlásila výnimočný stav v oblasti okolo grécko-macedónskeho prechodu Idomeni-Gevgelija, kde uviazli tisíce migrantov.

05.03.2016 19:01
Apostolos Tzitzikostas, Idomeni, Grécko, hranica Foto: ,
Guvernér gréckej provincie Centrálne Macedónsko Apostolos Tzitzikostas sa rozpráva so ženou na grécko-macedónskej hranici pri Idomeni. Guvernér vyzval vládu k vyhláseniu výnimočného stavu.
debata (20)

Macedónsko vpúšťa na svoje územie len obmedzený počet ľudí, ostatným bráni, aby mohli pokračovať v ceste smerom do západnej Európy. V Idomeni uviazlo 13 000 až 14 000 ľudí, ďalších asi 7 000 prebýva v utečeneckých táboroch v okolitom regióne, uviedol guvernér Apostolos Tzitzikostas. V oblasti sa tak nachádza okolo 60 percent z celkového počtu migrantov v celom Grécku.

„Ide o obrovskú humanitárnu krízu. Požiadal som vládu, aby v oblasti vyhlásila výnimočný stav,“ uviedol Tzitzikostas počas návštevy Idomeni. „Takto to už ďalej nemôže pokračovať,“ dodal. Podľa gréckych úradov sa cez prechod do Macedónska dostalo od piatka 6 hodiny ráno do soboty 6 hodiny ráno iba asi 180 migrantov.

„Bývalá juhoslovanská republika by mala okamžite otvoriť svoje hranice a Európska únia musí prijať opatrenia proti štátom, ktoré svoje hranice zatvárajú, či už ide o členské krajiny alebo len o kandidátske štáty,“ povedal Tzitzikostas. „To, čo robia, je neprijateľné,“ do­dal.

Podľa neho je potrebné v regióne okolo hraníc prijímať núdzové opatrenia, aby tamojšie úrady mohli viac pomôcť utečencom a zlepšiť ich životné podmienky. Vláda by tiež mala vypracovať komplexný plán, ako sa vysporiadať s migračnou krízou.

Utečenecký tábor v Idomeni mal pôvodne kapacitu 2 000 ľudí, teraz je úplne preplnený a s ďalšími novými príchodiacimi pribúdajú stany pozdĺž blízkej železničnej trate a v okolitých poliach, opísala agentúra AP situáciu. Každý deň k hraniciam prichádzajú ďalšie stovky mužov, žien a detí, ktorí dúfajú, že sa dostanú do Macedónska a potom ďalej na Západ.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Macedónsko #Alexis Tsipras #utečenecká kríza #Idomeni