Slovinsko sprísnilo azylovú legislatívu, no zrýchli proces

Slovinský parlament schválil v piatok večer sprísnenie azylovej legislatívy, ktorá má za cieľ urýchliť posudzovanie žiadostí o azyl.

05.03.2016 19:17
EUROPE-MIGRANTS/DILEMMAS Foto: ,
Cez slovinské hranice prešlo do bohatších krajín EÚ od októbra 2015 asi pol milióna utečencov, o azyl ich však požiadalo iba 460 a dostalo ho desať žiadateľov.
debata (1)

Za návrh vlády sa vyslovilo 45 poslancov, proti boli štyria, informovala slovinská tlačová agentúra STA.

Dve opozičné pravicové strany – Slovinská demokratická strana (SDS) a Nové Slovinsko (NSi) – hlasovanie bojkotovali, pretože vládnuca koalícia vyhodila z návrhu úpravu, podľa ktorej by azyl nedostali nielen všetci uchádzači, ktorí prichádzajú z bezpečných krajín, ale aj tí, ktorí prišli do Slovinska z iných členských krajín Európskej únie.

Parlament schválil koaličný návrh, že azyl nedostane žiaden uchádzač, ktorý prichádza z bezpečnej krajiny. Súčasne skrátil na tri dni lehotu, počas ktorej sa neúspešní žiadatelia môžu voči rozhodnutiu odvolať. A zrušil tiež jednorazový finančný príspevok pre utečencov vo výške 288 eur, uviedla STA.

Mimovládne organizácie slovinské sprísnenie azylových podmienok kritizujú. Amnesty International vydala v piatok vyhlásenie, v ktorom uvádza, že uvedená legislatíva ohrozuje právo žiadateľov o azyl na spravodlivé a individuálne zváženie ich potreby ochrany a ide proti medzinárodným záväzkom Slovinska.

Cez Slovinsko prešlo do bohatších krajín Európskej únie od októbra asi pol milióna utečencov, o azyl ich však požiadalo iba 460 a dostalo ho desať žiadateľov, informovala agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Slovinsko #finančná pomoc #povinné kvóty