NATO oznámilo rozšírenie námornej misie v Egejskom mori

Severoatlantická aliancia v nedeľu oznámila rozšírenie svojej námornej misie v Egejskom mori, ktorá má zabrániť pašovaniu migrantov. NATO bude môcť operovať aj v gréckych a tureckých výsostných vodách, čo je 12 námorných míľ (asi 22 kilometrov) od pobrežia.

06.03.2016 18:41
debata (12)

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že do oblasti budú vyslané aj ďalšie lode, ktoré sa pripoja k trom plavidlám, ktoré tam už teraz operujú.

Stoltenberg rozšírenie misie víta. Novo podľa neho pôjde tiež o väčšiu spoluprácu s agentúrou EÚ pre ochranu hraníc únie Frontex. „Lode NATO už zhromažďujú informácie a vykonávajú monitorovanie v Egejskom mori. Ich aktivita bude teraz rozšírená aj do teritoriálnych vôd,“ uviedol Stoltenberg.

Velitelia NATO podľa neho svoje operácie koordinujú s gréckymi i tureckými predstaviteľmi. „Účelom nasadenia NATO nie je zastaviť alebo vracať lode s migrantmi, ale pomôcť našim spojencom Grécku a Turecku, rovnako ako Európskej únii, v ich snahe bojovať s pašovaním ľudí a zločineckými sieťami, ktoré ešte viac rozdúchavajú súčasnú krízu,“ dodal šéf NATO.

Podľa Stoltenberg je misia dobrým príkladom toho, ako môžu NATO a Európska únia spolupracovať, aby spoločne čelili problémom.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #utečenci #migračná kríza #Egejské more #pašovanie utečencov