Rubio vyhral nominačný boj v Portoriku, v Maine zvíťazil Sanders

Marco Rubio vyhral nedeľný súboj kandidátov Republikánskej strany o nomináciu na prezidenta Spojených štátov, ktorý sa konal v Portoriku. V nominačnom súboji Demokratickej strany v štáte Maine zvíťazil Bernie Sanders nad Hillary Clintonovou.

07.03.2016 08:23
USA, Marco Rubio Foto: ,
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Marco Rubio počas volebnej kampane v Portoriku.
debata (1)

Rubio v Portoriku po všetkých odovzdaných hlasoch získal 71 percent hlasov, čím si zaistil všetkých 23 delegátov. Celkovo však naďalej zaostáva za rivalmi Donaldom Trumpom a Tedom Cruzom, ktorí si na tomto nezačlenenom území USA neviedli príliš dobre.

Na výsledku z Portorika, ktoré má menej ako štyri milióny obyvateľov, sa zrejme podpísala nízka účasť voličov. Volebného zhromaždenia sa podľa portálu thegreenpapers.com zúčastnilo takmer 39-tisíc ľudí. Za Rubiom, ktorý si získal hlasy asi 27 500 ľudí, skončil Trump s 13 percentami hlasov. Cruz dostal 8,6 percenta hlasov a Kasich 1,3 percenta. Zvyšné hlasy potom pripadli kandidátom, ktorí už skôr z nominačného súboja odstúpili.

V zápolení demokratických kandidátov v Maine po sčítaní všetkých hlasov získal Sanders 64 percent, zatiaľ čo Clintonová dostala 36 percent hlasov. V tomto štáte sa demokrati uchádzali o celkovo 30 delegátov, päť z nich však patrí k takzvaným superdelegátom, ktorí sa nemusia riadiť výsledkom volieb.

Bez započítania superdelegátov získal Sanders 16 delegegátov a Clintonová deväť, po zahrnutí superdelegátov sa Sandersov náskok v Maine znížil na 17 ku 12. Podpora posledného superdelegátskeho hlasu nie je podľa portálu thegreenpaper­s.com známa.

Výsledky nedeľňajšieho hlasovania republikánov po sčítaní všetkých hlasov (percentá / delegáti):

  • Trump – 13/0
  • Cruz – 9/0
  • Rubio – 71/23
  • Kasich – 1/0

Výsledky nedeľňajšieho hlasovania demokratov po sčítaní všetkých hlasov (percentá / delegáti):

  • Clintonová – 36/9
  • Sanders – 64/16
1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Marco Rubio #Bernie Sanders #voľby prezidenta USA