Britské lode posilnia v Egejskom mori monitorovanie NATO

Británia vyšle niekoľko lodí do námornej misie NATO v Egejskom mori, ktorá má podporiť boj proti pašovaniu migrantov do Grécka.

07.03.2016 11:20
David Cameron Foto: ,
Bristký premiér David Cameron.
debata (2)

Oznámil to britský premiér David Cameron, ktorého citovala agentúra Press Association. Jeho vyhlásenie zverejnili v deň, keď sa má konať mimoriadny summit EÚ a Turecka o riešení utečeneckej krízy.

Kráľovské námorníctvo podľa Camerona podporí misiu NATO vyslaním výsadkovej lode Mounts Bay a dvoch menších hliadkovacích plavidiel – tzv. kuterov – britskej pohraničnej stráže. V oblasti medzi pobrežím Grécka a Turecka už z poverenia Británie hliadkuje jedna prenajatá civilná loď.

Výsadková loď Mounts Bay, patriaca pomocným silám Kráľovského námorníctva (RFA), privezie do Egejského mora aj vojenský vrtuľník typu AW159 Wildcat. Ten bude z jej paluby štartovať na misie, ktoré sa budú zameriavať na vypátranie pašeráckych plavidiel. Údaje, ktoré získajú, budú poskytovať tureckej pobrežnej stráži, tá potom bude môcť identifikované člny zadržiavať. Loď Mounts Bay by mala začať hliadkovať v Egejskom mori už v najbližších dňoch.

„Musíme rozbiť obchodný model zločinných pašerákov a zastaviť ten zúfalý prúd ľudí, ktorí sa tlačia v provizórnych plavidlách, aby sa nevydávali na nezmyselnú a nebezpečnú cestu,“ napísal Cameron vo vyhlásení, ktoré zverejnil pred odchodom na summit do Bruselu.

Misia NATO má tiež podľa britského premiéra vyslať jasný signál migrantom, ktorí zvažujú cestu do Európy, že ich po zachytení „vrátenia naspäť“.

Úzky pás Stredozemného mora, ktorý oddeľuje Grécko a Turecko – obidve krajiny sú členmi NATO – je kľúčovou oblasťou, ktorú využívajú pašeráci ľudí na prepravu stoviek ilegálnych migrantov na územie EÚ.

V rámci misie NATO už v tejto oblasti hliadkujú lode z Grécka, Kanady, Nemecka a Turecka. Francúzsko má v úmysle prispieť do misie jednou vojnovou loďou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Veľká Británia #NATO #pašeráci #lode #utečenecká kríza #Egejské more #summit EÚ - Turecko