Grécko evakuuje utečencov od macedónskej hranice

Podľa gréckych médií sa zrejme plánuje evakuácia utečencov, ktorí sa tiesnia na gréckej strane macedónskej hranice. Vo vzdialených prijímacích zariadeniach by mali ubytovať 37 400 ľudí, čo je viac, ako sa krajina zaviazala.

07.03.2016 12:16
grécko-macedónska hranica, žena, Sýria Foto: ,
Žena zo Sýrie uviazla na grécko-macedónskej hranici.
debata (1)

Námestník gréckeho ministra obrany Dimitris Vitsas, ktorý je tiež šéfom krízového migračného štábu Grécka, v gréckej televízii uviedol, že treba týchto utečencov ubytovať v prijímacích zariadeniach ďalej od hraníc. Informovala o tom agentúra DPA.

„Aj keby mohlo ísť denne ďalej iba 500 ľudí, musia sa ostatní ubytovať v prijímacích zariadeniach ďalej od hraníc,“ povedal Vitsas gréckej televízii Skai. Podľa DPA to grécke médiá interpretujú ako oznámenie o evakuačnej akcii.

„Pätnásteho marca budeme mať kapacity pre najmenej 37 400 ľudí – v porovnaní s počtom 30 000, ku ktorému sme sa zaviazali,“ oznámil hovorca gréckej vlády Jorgos Kyritsis.

V rámci minuloročného plánu EÚ sa Grécko zaviazalo, že do konca roka 2015 otvorí prijímacie strediská pre 30 000 utečencov a OSN poskytne miesta pre ďalších 20 000 osôb. Kyritsis však poznamenal, že plán OSN mešká.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotňajšom rozhovore uviedla, že Grécko by malo urýchlene splniť svoj sľub a ubytovať 50 000 utečencov. Podľa nej by EÚ mala pomôcť Aténam s touto úlohou, píše Reuters.

Hranica sa úplne uzavrela, Macedónsko nevpúšťa už ani vlaky

Krajiny na balkánskej trase sa nedávno rozhodli obmedziť postup utečencov do strednej a západnej Európy. To spôsobilo, že sa migranti začali hromadiť v Grécku, kde ich uviazlo už 32 000. Macedónsko pred dvoma týždňami uzavrelo hranice pre migrantov z Afganistanu a začalo ďalej púšťať len utečencov zo Sýrie a z Iraku, a aj tých len v obmedzenom počte pár stoviek denne.

Agentúra DPA s odvolaním sa na reportéra pri hraničnom prechode Idomeni-Gevgelija uviedla, že Macedónci uzavreli hranicu aj pre vlaky a že hranica sa tak úplne uzavrela. Oficiálne zdroje však túto informáciu zatiaľ nepotvrdili.

Na gréckej strane hranice s Macedónskom sa v súčasnosti tiesní asi 13 000 utečencov, ktorí chcú pokračovať v ceste ďalej do strednej a západnej Európy. Ďalších asi 7 000 ľudí prebýva v okolitých táboroch. Guvernér gréckej provincie Centrálne Macedónsko preto v sobotu vyzval grécku vládu, aby v oblasti okolo grécko-macedónskeho prechodu Idomeni-Gevgelija vyhlásili výnimočný stav.

Utečenci priplávajú do Grécka predovšetkým z Turecka. Len za prvé dva mesiace tohto roka ich priplávalo takmer 132 000. Grécko bolo hlavnou vstupnou bránou pre vyše milión ľudí, ktorí sa už dostali do Európy z Turecka a ktorí utiekli pred ozbrojenými konfliktmi na Blízkom východe a v iných častiach sveta.

V Bruseli sa začal mimoriadny summit EÚ – Turecko k utečeneckej kríze, ktorý má podľa návrhu záverečnej deklarácie oznámiť, že balkánska migračná trasa sa uzavrela.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #hranica #Macedónsko #utečenecká kríza #summit EÚ - Turecko #Idomeni