V Grécku uviazlo 37 000 migrantov, úrady chcú zabrániť epidémii

V Grécku už je približne 37 000 utečencov, ktorí cez Turecko smerujú ďalej do Európy a ktorým obmedzili možnosť ďalšieho postupu po takzvanej balkánskej trase. Macedónsko, ktoré je prvou krajinou na tejto púti po Grécku, ich za posledných 24 hodín prijalo len 337.

08.03.2016 13:53 , aktualizované: 14:44
Idomeni, grécko, macedónsko, hranice Foto: ,
Žena s dieťaťom na grécko-macedónskej hranici pri prechode Idomeni, kde sa podľa odhadov môže tlačiť až 13 000 utečencov.
debata (8)

Uviedol to grécky denník Kathimerini. Podľa gréckej medzirezortnej komisie, ktorá sa zaoberá utečeneckou krízou, by už v budúcom týždni malo vzniknúť na gréckom území 14 táborov s kapacitou 14 400 miest pre núdzové ubytovanie utečencov. Tí po stovkách aj naďalej prenikajú na grécke ostrovy z tureckého pobrežia.

Z ostrovov do kontinentálneho Grécka dopravili trajekty za posledných 24 hodín 2 293 osôb. Na prepravu čaká na ostrove Lesbos ďalších asi 4 000 ľudí a na Chiu 1 660. Najviac utečencov sa koncentruje v oblasti Atén: 4 250 umiestnili do areálu bývalého letiska Elliniko a viac ako 3 200 v prístave Pireus.

Najhoršia je situácia pri hraničnom prechode Idomeni na hranici s Macedónskom, kde sa nachádza podľa rôznych odhadov 8 500 až 13 000 utečencov, ktorí sa stále nevzdávajú nádeje, že budú môcť pokračovať do centra Európy.

Kvôli nehygienickým podmienkam divokého tábora chcú grécke úrady väčšinu týchto ľudí premiestniť do budovaných táborov. Do Idomeni zamierili tímy hygienikov, ktorí majú zmonitorovať situáciu a iniciovať prípadné preventívne opatrenia proti možnému rozšíreniu nejakej epidémie.

Pracovníci Európskeho podporného azylového úradu (EASO) začali od pondelka distribuovať prospekty v arabčine, v ktorých utečencov vyzývajú, aby sa nechali premiestniť do zberných stredísk. Text im zároveň vysvetľuje procedúry, ktoré ich čakajú v rámci podávania žiadostí o udelenie azylu.

Pracovníci im dodatočne vysvetľujú, že táto procedúra môže trvať dva až tri mesiace, pričom ich upozorňujú, že nemajú právo sami si voliť hostiteľskú krajinu. Pripravujú ich tak na pokrok v oblasti prerozdeľovania utečencov medzi všetky štáty EÚ, čo niektoré z nich, ako sú krajiny takzvanej Vyšehradskej štvorky, odmietajú.

Do Grécka a Talianska tento rok prišlo už 141 000 utečencov

Do Talianska a Grécka už tento rok dorazilo okolo 141 000 utečencov, čo je oproti rovnakému obdobiu vlani sedemnásobok. Oznámila to Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) s tým, že pri plavbe do Európy 444 ľudí zahynulo.

Drvivá väčšina utečencov smerovala do Grécka, kam od začiatku tohto roka prišlo na 132 000 ľudí. Zvyšných 9 000 migrantov vstúpilo do Európy cez Taliansko.

Väčšina utečencov, ktorí sa dostanú do Grécka, pochádza podľa IOM zo Sýrie a Afganistanu, naopak, medzi migrantmi, ktorí prichádzajú do Talianska, sú početné skupiny Nigérijčanov.

Podľa skorších vyhlásení úradov prichádza do Grécka denne vyše 2 000 utečencov. IOM na konci februára uviedla, že do tejto juhoeurópskej krajiny priplávalo za necelé dva mesiace viac ako 100 000 ľudí, zatiaľ čo vlani sa tento počet dosiahol až v lete.

Európska únia v pondelok usporiadala summit s Tureckom, aby sa s ním dohodla na podmienkach zastavenia prílivu utečencov. Ankara v pondelok však prišla s niekoľkými novými požiadavkami. Chce okrem iného ďalšie tri miliardy eur na pomoc sýrskym utečencom, ktorí sú na tureckom území, ďalej rýchlejšie zjednodušenie vízovej povinnosti pre Turkov či pokrok v ceste Turecka za členstvom v EÚ.

Podrobnosti dohôd majú pripraviť do marcovej vrcholnej schôdzky predstaviteľov únijných štátov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #hygiena #V4 #Macedónsko #utečenecká kríza #povinné kvóty #summit EÚ - Turecko