Mierové rozhovory o Sýrii sa v stredu nezačnú

Ďalšie kolo mierových rozhovorov o Sýrii sa v Ženeve nezačne v stredu, ako sa pôvodne plánovalo, ale v termíne do 14. marca. S odvolaním sa na predstaviteľa OSN pre Sýriu Staffana de Mistura o tom informovala agentúra Reuters.

08.03.2016 14:02
debata

Hoci sa určité konanie oficiálne v stredu predsa len uskutoční, nebude to za účasti všetkých rokovacích strán, takže nie je možné hovoriť o hlavnom kole rozhovorov. Niektorí účastníci totiž podľa de Misturova úradu prídu do Ženevy v rozmedzí od 12. do 14. marca.

De Misturova hovorkyňa Jessy Chahineová na utorňajšej tlačovej konferencii uviedla, že do Švajčiarska boli pozvaní rovnakí zástupcovia, ktorí sa zúčastnili prvého kola mierového procesu. Za oficiálny začiatok rozhovorov medzi sýrskou vládou a opozíciou označil de Mistura prvý február.

Počas takmer päť rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii bolo podľa mimovládnej organizácie Syrian Centre for Policy Research (SCPR) zabitých 400-tisíc Sýrčanov a ďalších 70-tisíc ich prišlo o život kvôli zlej zdravotnej starostlivosti alebo nedostatku čistej vody. V krajine teraz platí prímerie medzi opozíciou a sýrskou vládou. Kľud zbraní sa však netýka radikálov z hnutia Islamský štát (IS) a z frontu An-Nusrat, ktorý je napojený na teroristickú sieť al-Kajdá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN