Správa 'Kráľovná Alžbeta podporuje Brexit' je falošná

Bulvárny denník The Sun informoval, že britská kráľovná Alžbeta II. podporuje odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Buckinghamský palác označil správu za falošnú a uviedol, že panovníčka v tejto veci zachováva neutralitu.

09.03.2016 16:24
kráľovná Alžbeta II. Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II. zostáva v otázke Brexitu neutrálna.
debata (1)

Informovala o tom agentúra Reuters. Alžbeta II. zostala nestranná aj v roku 2014, keď Škótsko rozhodovalo o vyhlásení nezávislosti. Škóti sa nakoniec vyslovili za pokračovanie zväzku s Londýnom.

The Sun zverejnil správu s titulkom „Kráľovná podporuje Brexit“, teda odchod Británie z EÚ. V texte sa denník odvolával na nemenované zdroje, podľa ktorých kráľovná nesúhlas s členstvom v únii vyslovila najmenej dvakrát za posledné desaťročia.

„Kráľovná zostáva politicky neutrálna po celých 63 rokov,“ uviedol kráľovnin hovorca. „Nebudeme komentovať falošné tvrdenia anonymných zdrojov. Referendum je záležitosťou Britov, ktorí o nej rozhodnú,“ dodal.

Buckinghamský palác kvôli správe denníka The Sun podal sťažnosť u britskej novinárskej organizácie IPSO, uviedla BBC.

Podľa uvedených zdrojov Alžbeta II. povedala niekdajšiemu vicepremiérovi a šéfovi liberálnych demokratov Nickovi Cleggovi v roku 2011 na hrade Windsor, že EÚ smeruje zlým smerom. Clegg, ktorý podporuje zotrvanie Británie v únii, správu označil za nezmysel.

„Vôbec si nepamätám, že by sa to stalo. Myslím, že toto nie je vec, na ktorú by som zabudol,“ napísal Clegg na twitteri.

Britská spoločnosť sa pred referendom, ktoré sa vyhlásilo na 23. júna, rozdelila. Preto by podľa Reuters mohol postoj kráľovnej výrazne ovplyvniť postoj voličov.

Britský premiér David Cameron svojim voličom sľúbil zreformovať vzťahy Británie s EÚ a usporiadať do konca budúceho roka referendum o zotrvaní krajiny v únii. Na príslušnej dohode sa s úniovými predstaviteľmi dohodol vo februári, následne na jún vyhlásil referendum.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #buckinghamský palác #kráľovná Alžbeta II. #Brexit #IPSO