V hre Ankary hrá Kyjev pridelenú úlohu

Zatiaľ čo väčšina Európy kritizuje Turecko za vydieranie v súvislosti s migračnou krízou, ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý je od stredy na dvojdňovej pracovnej návštevy Ankary, túži po zblížení s Tureckom.

10.03.2016 14:00
Porošenko, Erdogan Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) a turecký prezident Recep Erdogan v Ankare.
debata (103)

Rokovania s prezidentom Erdoganom a ďalšími politickými lídrami, návštevu novodobého tureckého sultána s ukrajinským oligarchom, charakterizoval ukrajinský portál Korrespondent ako „snahu o hľadanie nového priateľa“ či ako „výmenu za Rusko“.

Práve protiruská rétorika je tmelom spájajúcim dnes Ankaru s Kyjevom. Verný tomuto tónu zahral Porošenko aj v stredu na citlivú tureckú strunu, keď požiadal poslancov, aby deportáciu krymských Tatárov v roku 1944 považovali za genocídu. Turci však ani doteraz nezaostávali v slovných protiruských útokoch. Podráždenie Ankary vyvoláva ruská aktivita v Sýrii a návrat Moskvy na geopolitickú scénu vrátane Blízkeho východu a Černomorskej oblasti, ktorú Turci vždy považovali za oblasť strategických záujmov.

„Z tohto pohľadu má Ukrajina, ak už nie ako nepriateľ, tak ako súper Ruska, pre Turecko strategický význam,“ reagoval na zbližovanie politológ Sergej Jermakov citovaný agentúrou RIA Novosti. Aj preto musia znieť Porošenkovi príjemne slová tureckých politikov o Kryme ako neoddeliteľnej súčasti Ukrajiny či prirovnanie Ruska k teroristickému Islamskému štátu, ako to urobil počas návštevy Kyjeva šéf kabinetu Ahmet Davutoglu.

Ukrajinsko-turecký tandem žije však prítomnosťou. Podľa ukrajinskej agentúry UNIAN v hre je nielen obnovenie tzv. zóny voľného obchodu, ponuka Turecku využiť na uskladnenie plynu ukrajinské podzemné zásobníky, ale aj spolupráca vo vojenskej oblasti. Volal po nej v polovici januára v Ankare aj Alexander Turčynov, šéf Rady národnej bezpečnosti a obrany štátu a jeden z kyjevských jastrabov.

Turecko, ako aj ďalší členovia NATO majú však sotva záujem o ukrajinskú vojenskú produkciu. Napokon, Kyjev už poldruha roka spolupracuje s alianciou vo vojenskej oblasti, ale zatiaľ bez zjavných výsledkov. A tak spomínaný plán spolupráce zatiaľ stelesňuje turecký dar vo forme prebytočného oblečenia a uniforiem v hodnote 810-tisíc dolárov pre ukrajinskú armádu, ktorá podľa tureckej firmy AZMT Production je „zakalená v pekle“. O tom totiž je zverejnený videoklip na jednej zo sociálnych sietí pri príležitosti Dňa ukrajinskej armády.

A aby si to snáď Turci s darom „nerozmysleli“, podľa portálu Dumskaya.net z Odesy do Istanbulu už priplával Hejtman Sagajdačnyj, jediný ukrajinský raketový krížnik, ako aj loď Balta. Zadarmo však už nebola pôžička, ktorú Ankara odsúhlasila Kyjevu vo výške 50 miliónov dolárov so splatnosťou do piatich rokov s ročným úrokom nie viac ako 2,5 %. Ako pripomína ukrajinský portál Korrespondent, je to už druhá turecká finančná injekcia. Minulý rok v marci poskytli totiž Turci Kyjevu rovnakú sumu na pokrytie deficitu štátneho rozpočtu. Nie je však vylúčené, že časť získaných financií skončí o. i. aj na výplatnej páske tureckých vojenských inštruktorov v Chersonskej oblasti, o ktorých sa zmienil aj krymský vicepremiér Ruslan Balbek. Podľa informácie, ktorú sa nepodarilo overiť z nezávislého zdroja, úlohou inštruktorov je vybudovať cvičný polygon, na ktorom budú cvičiť žoldnierov vrátane bojov v mestských podmienkach.

„Nie je vylúčené, že Ankara ráta s Kyjevom v rámci jej hry v Sýrii, kde tajne vojensky podporuje sýrsku protiasadovskú opozíciu. Viacerí ukrajinskí politológovia pritom otvorene hovoria o možnej účasti v sýrskej operácii. A dnes je jasné, na koho strane,“ špekuluje politológ Ivan Konovalov s dodatkom, že proti tomu budú určite USA.

„Ide o situačné spojenectvo. Turecko nikdy nepovažovalo Ukrajinu za subjekt, od ktorého závisí rovnováha v Čiernomorskej oblasti. Ankara sa nemôže vzdať ambície byť hlavnou regionálnou mocnosťou. Či už v spomínanej oblasti, ale aj na Blízkom východe. A tu kdesi spočívajú korene tureckej hry, v ktorej má Kyjev svoju úlohu,“ dodáva Konovalov s tým, že spočíva v politickej rovine – vo vyvolávaní tlaku na Moskvu.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci #Petro Porošenko