Rubio podľa amerických médií v prezidentskej kampani skončil

Cesta floridského senátora Marca Rubia do Bieleho domu sa v podstate skončila, istú nádej predstavuje len to, že favorita republikánskeho hlasovania Donalda Trumpa unesú mimozemšťania a konzervatívec Ted Cruz sa odsťahuje späť do rodnej kanadskej provincie Alberta. Napísal to denník The Washington Times v reakcii na Rubiove utorkové zlyhanie v štyroch štátoch. Podľa názoru amerického denníka USA Today vedie Rubio svoju kampaň od desiatich k piatim.

10.03.2016 11:57
USA, Marco Rubio, Foto: ,
Podporovateľka republikánskeho prezidentského kandidáta Marca Rubia sedí sama po volebnej kampani v Miami na Floride.
debata

„Sú to dva týždne, čo sa vrčiaci republikáni v obavách z možnej nominácie Donalda Trumpa triafali do Johna Kasicha ako do prekážky pre vzostup Marca Rubia v tohtoročnej prezidentskej súťaži,“ napísal The Washington Times. „Toto kňučanie však nikdy nedávalo prílišný zmysel. Kasich možno stál Rubia niekoľko delegátov, ale skutočná prekážka pre Rubiov vzlet je stále tá istá, cez ktorú sa v utorok nedokázal prehupnúť, a tou je sám Marco Rubio,“ dodal denník.

Rubiov štáb teraz podľa The Washington Times trávi deň dvoma vecami. Po prvé, drzo predpovedá senátorove víťazstvo v domovskej Floride a po druhé, trvá na tom, že Rubiova kampaň ešte stále existuje. Snaženie štábu však dostalo tvrdú ranu v podobe nového prieskumu verejnej mienky televízie CNN a organizácie ORC, podľa ktorej Trump na Floride drvivo zvíťazí so ziskom 40 percent hlasov. Rubio skončí druhý s odstupom 16 percentuálnych bodov. „Tak prečo Rubiovi ľudia každému, kto počúva, hovoria, že vyhrá na Floride? Pretože ani nič iné hovoriť nemôžu,“ dodal The Washington Times.

Aj keby Rubio vyhral na Floride, kde víťaz získa všetkých 99 delegátov z tohto štátu, stále bude v celkovej bilancii za Trumpom zaostávať prinajmenšom o 200 delegátov a za Cruzom o viac ako stovku. „Rubio ku straníckej nominácii potrebuje tri štvrtiny všetkých zostávajúcich delegátov. To sa jednoducho nestane, ak Trumpa neunesú mimozemšťania a Cruz sa nerozhodne vrátiť späť do Alberty,“ dodal denník.

Denník USA Today s odkazom na Rubiove volebné výsledky a nelichotivé prieskumy hovorí o veľmi zlom týždni pre floridského senátora. Portál thefederalist.com považuje Rubia dokonca za prekážku na ceste k porážke Trumpa. „Ak Marco Rubio teraz neodíde a jeho podporovatelia sa nepriklonia k Tedovi Cruzovi, ponesú nemalú vinu za to, či Donald Trump získa nomináciu,“ napísal thefederalist.com. Cruz je vraj jediný, kto môže Trumpa zastaviť.

Portál po utorkovom volebnom výsledku, keď Rubio z celkových 150 delegátov získal iba jediného, ​​pripúšťa, že pre jeho priaznivcov je bolestivé počuť, že Rubio skončil. Zdôraznil však, že Rubiov odchod je pre zastavenie Trumpa nevyhnutný.

Podľa aktuálneho prepočtu agentúry AP má Trump zatiaľ podporu 458 delegátov, Cruz 359 a Rubio 151, štvrtý Kasich získal 54 delegátov. Pre nomináciu Republikánskej strany je nutné mať hlasy 1 237 delegátov. Analytici sa už teraz zhodujú v tom, že ak Trump na Floride podľa očakávania zvíťazí, jeho cesta za nomináciou bude úplne voľná.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Marco Rubio #Ted Cruz #voľby prezidenta USA