Savčenková začala piť aspoň vodu, jedlo naďalej odmieta

Naďa Savčenková, ktorú v Rusku obvinili z vraždy dvoch novinárov, začala na žiadosť Porošenka piť vodu. Objavili sa správy, že žiadosť je vraj falošná.

10.03.2016 14:19 , aktualizované: 20:49
Naďa Savčenková, Ukrajina, protest Foto: ,
Ľudia počas protestu držia fotky ukrajinskej pilotky Nadi Savčenkovej pred ruským veľvyslanectvom v Kyjeve. Píše sa na ich, aby Rusko oslobodilo Savčenkovú
debata (131)

Informoval o tom jej advokát Mark Fejgin, ktorý v rozhovore pre agentúru Interfax spresnil, že jeho mandantka naďalej neprijíma tuhú stravu.

Savčenková je odhodlaná pokračovať v tomto režime do 21. marca, keď sa začne záverečné pojednávanie v jej procese, na ktorom by súdna porota mala oznámiť aj verdikt.

Fejgin vysvetlil, že Savčenkovej rozhodnutie začať opäť prijímať tekutiny súvisí s posolstvom, ktoré jej adresoval ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Advokát na svojom konte na sociálnej sieti twitter citoval z vyhlásenia, v ktorom Porošenko zdôraznil, že „nechceme, aby sa váš zdravotný stav zhoršil. Potrebujeme zdravú Naďu Savčenkovú…, symbol našej slobody, ktorý by sa čoskoro ocitol doma, ktorý by mohol byť príkladom pre ostatných. Myslím, že na toto sa vaša aktivita neobmedzí (…) chcel by som vás vidieť v našej obnovenej vláde“.

Objavili sa však informácie, že Porošenkov list nebol pravý. Správu priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Savčenkovej právnych zástupcov Marka Fejgina a Nikolaja Polozova.

Komici Vladimir Kuznecov a Alexej Stoljarov, ktorí už „dostali“ aj britskú hudobnú stálicu Eltona Johna údajným telefonátom od ruského prezidenta Vladimira Putina, v ruských médiách informovali, že inkriminovanú písomnosť dostali k Savčenkovej advokátom práve oni.

Obaja právni zástupcovia predpokladajú však za akciou skôr ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB).

Agentúra Interfax medzitým informovala, že na facebookovej stránke ukrajinskej strany Vlasť a jej líderky Julije Tymošenkovej sa objavilo Savčenkovej vyhlásenie, v ktorom avizuje, že bude pokračovať v hladovke, ale v rámci nej už bude prijímať tekutiny.

V tomto vyhlásení opäť zdôraznila, že neuznáva ani svoju vinu, ani ruský súd, ktorý o nej rozhoduje. Vyslovila vďaku prezidentovi Ukrajiny, ako aj všetkým ľuďom, ktorí ju podporujú a snažia sa dosiahnuť jej oslobodenie.

Vyzvala ich však, aby nezabudli, že „život jedného človeka nemá cenu dvoch životov, preto: buď výmena všetkých za všetkých, alebo duše za dušu…“ Ďalej potvrdila, že až do vyhlásenia rozsudku mení prísnu hladovku na hladovku, počas ktorej bude prijímať vodu.

Šéfka európskej diplomacie vyzvala Rusko prepustiť Savčenkovú

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vyzvala ruské úrady k „okamžitému a bezpodmienečnému“ prepusteniu väznenej ukrajinskej pilotky a poslankyne Nadije Savčenkovej.

„Toto už nie je len právna alebo politická záležitosť. Teraz je to aj otázka súcitu a ľudskosti. Jej zdravotný stav sa rýchlo zhoršuje a máme obavy z dramatických následkov,“ uviedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku vo vyhlásení, ktoré zverejnila v stredu večer.

Mogheriniová vyhlásila, že iba prepustením Savčenkovej na slobodu splní Rusko svoje „záväzky v oblasti ľudských práv“ a dodrží dohody z Minska, ktoré požadujú „prepustenie všetkých rukojemníkov a nezákonne zadržaných osôb“ v súvislosti s konfliktom vo východnej Ukrajine.

„Z týchto dôvodov vyzývam ruské orgány, aby pani Savčenkovú okamžite a bezpodmienečne prepustili na základe humanitárnych dôvodov“, uvádza sa v Mogheriniovej vyhlásení.

Naďu Savčenkovú (34), ktorú na Ukrajine považujú za hrdinku, zatkli začiatkom júla 2014 na východe Ukrajiny, ruské súdy však tvrdia, že sa tak stalo na území Ruska.

Ruská prokuratúra Savčenkovú viní z vraždy dvoch ruských novinárov, pokusu o vraždy a za protizákonné prekročenie hranice do Ruska. Žiada pre ňu trest 23 rokov väzenia a finančnú pokutu.

Ona sama vinu odmieta a na protest proti svojmu väzneniu v Rusku vyhlásila hladovku. Súd v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska vynesie rozsudok nad Savčenkovou počas záverečného pojednávania, ktoré sa začne 21. marca.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #diplomacia #hladovka #tekutiny #Ukrajina #Porošenko #Naďa Savčenková