Piaty rok občianskej vojny v Sýrii bol zatiaľ najhorší

Piaty rok sýrskej občianskej vojny, ktorá sa začala hromadnými protestmi proti režimu prezidenta Bašára Asada 15. marca 2011, bol zatiaľ z viacerých aspektov najhorším a najkrvavejším.

11.03.2016 09:58
debata (4)

Vyplýva to zo zverejnenej správy 30 humanitárnych organizácií nazvanej Rozdúchavanie ohňa (Fuelling Fire), napísala agentúra DPA.

Podľa nej si piaty rok trvania sýrskeho konfliktu vyžiadal ďalších najmenej 50 000 obetí; 1,5 milióna ľudí sa ocitlo v núdzi a potrebuje humanitárnu pomoc a takmer milión Sýrčanov bol nútený opustiť svoje domovy. Okrem toho bolo úplne alebo čiastočne zničených približne 200 000 obydlí, čo je o 20 percent viac ako v roku 2014.

V piatom roku konfliktu pribudlo 400 000 detí, ktoré v dôsledku bojov nemohli navštevovať školu, čím sa ich celkový počet zvýšil na viac ako dva milióny. O 44 percent stúpol počet útokov na nemocnice a iné zdravotnícke zariadenia. V roku 2015 bolo takýchto útokov zaznamenaných 112, čo je v doterajšej histórii konfliktu absolútne najviac.

„Piaty rok sýrskeho konfliktu bol pre civilné obyvateľstvo doposiaľ najhorším, pretože bojujúce strany pokračovali v deštrukcii, bránili prísunu humanitárnej pomoci a zaviedli blokádu ďalších miest,“ uvádza sa v správe vypracovanej zástupcami medzinárodných a sýrskych humanitárnych organizácií, ako sú Oxfam, Nórska rada pre utečencov, CARE International, Sýrsko-americká zdravotnícka spoločnosť (SAMS) alebo Veľké srdce.

Podľa odhadov OSN z augusta 2015 si takmer päť rokov trvajúci sýrsky konflikt vyžiadal najmenej 250 000 mŕtvych, z približne 7,6 milióna Sýrčanov sa stali utečenci vo vlastnej krajine a viac ako štyri milióny ich utiekli do zahraničia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #občianska vojna #Bašár al-Asad #vojna v Sýrii