Ayrault: Francúzsko navrhne európske sankcie voči Líbyi

Francúzsko na budúci týždeň navrhne, aby Európska únia uvalila sankcie na Líbyu. Chce tak urobiť v čase silnejúcich obáv, že extrémisti z tzv. Islamského štátu budú ťažiť z politickej nestability v tejto severoafrickej krajine na upevnenie si svojho postavenia.

11.03.2016 14:29
debata (17)

„Nevylučujem, že pohrozíme sankciami. V každom prípade to v pondelok v Bruseli navrhnem svojim rezortným kolegom,“ vyhlásil šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault v rozhovore pre televíziu iTélé, z ktorého dnes citovala agentúra DPA.

Paríž vo februári oznámil, že podporí uvalenie sankcií voči „tým, ktorí úmyselne hatia politický proces“.

Zdroj z prostredia francúzskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že v oboch líbyjských politických táboroch je zastúpené menšie množstvo radikálov, ktorí sa snažia zmariť konsenzus. Podľa Ayraulta čas na vojenský zásah v Líbyi ešte nenastal, hrozba posilnenia džihádistov je tam však reálna.

„Nemôže pokračovať takáto situácia, ktorá predstavuje nebezpečenstvo pre Líbyjčanov a celý región; ide aj o hrozbu pre Tunisko a Európu,“ dodal Ayrault s tým, že akákoľvek operácia v Líbyi závisí od vytvorenia vlády národnej jednoty, ktorú uzná medzinárodné spoločenstvo.

Organizácia Spojených národov sa usiluje o sprostredkovanie dohody medzi medzinárodne uznaným parlamentom sídliacim v Tobruku a konkurenčnou, islamistami ovládanou administratívou, ktorá kontroluje hlavné mesto Tripolis.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Francúzsko #sankcie #Jean-Marc Ayrault