Poľská vláda v Európe stráca body

Na prehrešky proti právnemu štátu už poľskú vládu upozorňuje nielen opozícia a ulica, ale aj európski ústavní experti. Benátska komisia, poradný orgán Rady Európy, v piatok varovala, že kroky konzervatívneho kabinetu Beaty Szydłovej voči poľskému ústavnému súdu "oslabujú demokraciu, rešpektovanie ľudských práv a právny štát".

12.03.2016 10:23
Poľsko, demonštrácia Foto: ,
Demonštrant vo Varšave drží v rukách ústavu a vlajočky Poľska i EÚ.
debata (26)

Opozícia na víkend ohlásila ďalšie demonštrácie. Ich nová vlna prepukla v stredu večer, keď sa pred úradom vlády zišli demonštranti protestujúci proti rozhodnutiu premiérky Szydłovej neakceptovať rozsudok ústavného súdu o tom, že decembrová novela zákona o tejto inštitúcii je protiústavná. "Štát nemôže ignorovať ústavu a nebrať do úvahy rozsudky ústavného súdu“, tvrdili protestujúci.

Spory okolo ústavného súdu v Poľsku sa začali po tom, čo na jeseň minulého roku prezident Andrzej Duda nevymenoval piatich sudcov, ktorých narýchlo pred koncom svojho mandátu do funkcie nominovala bývalá vláda. Nerešpektovanie tohto rozhodnutia, hoci neštandardného, bolo jasným signálom, čo možno očakávať od vládnej strany PiS, ktorá má v názve slová „právo“ a „spravodlivosť“. Rozhodnutie prezidenta bolo podľa ústavného súdu v troch prípadoch opodstatnené, no v prípade dvoch sudcov protiústavné. Vláda sa rozhodla tento nález ignorovať a nepublikovať ho, čím nevstúpil do platnosti.

Verejnosť zareagovala sériou protestov, počas ktorých do ulíc vyšli desiatky tisíc Poliakov. Po niekoľkých mesiacoch téma ústavného súdu rezonuje o to hlasnejšie, že práve v piatok Benátska komisia v meste na lagúne prediskutovala s predstaviteľmi Szydłovej vlády výsledky svojho skúmania.

Zástupcov poradného orgánu Rady Európy do Poľska pozval v decembri minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski. Reagoval tak na zahraničnú kritiku Poľska a decembrové protesty v krajine. Minister Waszczykowski bol presvedčený, že komisia potvrdí správnosť konania poľskej vlády v súvislosti s ústavným súdom a upokojí valiacu sa vlnu kritiky. V poľských médiách sa už objavili špekulácie, že pozvanie komisie možno bude stáť Waszczykowského post ministra.

Predseda vládnej strany PiS Jarosław Kaczyński zatiaľ nepotvrdil, že by na čele rezortu diplomacie mala nastať zmena. Predpokladá sa, že by sa situácia mohla zmeniť po júlovom summite NATO, ktorý sa uskutoční vo Varšave. Pravda, Waszczykowski sa snaží napraviť svoje renomé tvrdými vyhláseniami. Po stredajšom zverejnení nálezu ústavného súdu, že vládou presadená novela zákona je neústavná, napríklad neúctivo utrúsil: „Predseda ústavného súdu mi čoraz viac pripomína ajatolláha v Iráne.“

Včera zverejnený právny názor Benátskej komisie nebol žiadnym prekvapením. Predbežná verzia rozhodnutia sa dostala do rúk ministerstva zahraničia koncom februára. V tom istom čase sa k hodnoteniu dostali aj poľské médiá, čo minister zahraničných vecí zhodnotil ako zradu zo strany komisie. „V dobrej viere sme dúfali, že dokumenty budú tajné a opublikované až po tom, čo výsledky pozorovania prediskutujeme a odobríme.“

Waszczykowského námestník Konrad Szymański, ktorý v piatok v Benátkach viedol poľskú vládnu delegáciu, s výsledným verdiktom nebol spokojný. „Benátska komisia zopakovala argumenty iba jednej zo strán. To je vec, ktorá ma veľmi znepokojuje,“ poznamenal námestník šéfa diplomacie. Komisia mohla podľa neho pre vyriešenie sporu urobiť viac, keby svoje formulácie zmiernila . „Obávam sa, že názor (Benátskej komisie) posilní presvedčenie opozície, že záležitosti sa dajú vybavovať pomocou európskych inštitúcií. Dal by som prednosť tomu, keby v správe bola vyjadrená ochota na kompromis,“ dodal.

Už pred piatkovým oficiálnym zverejnením dokumentov bolo vopred jasné, že výsledky pozorovania sú voči poľskej vláde veľmi kritické. Novela zákona o ústavnom súde mení počet sudcov, ktorí sú potrební na vynesenie verdiktu, spôsob ich voľby do úradu a okrem iného nariaďuje, aby sa súd zaoberal prípadmi v takom poradí, v akom podnety na súd prichádzajú. Podľa novely má súd rozhodovať za účasti prinajmenšom 13 z celkového počtu 15 sudcov, a to dvojtretinovou väčšinou, kým predtým stačilo deväť sudcov a a prostá väčšina. Opozícia to označuje za zámerné znefunkčnenie ústavného súdu a podkopanie základov právneho štátu.

Komisia v piatok Poľsko upozornila, že rozhodovanie ústavného súdu sa bude neúnosne predlžovať a pre bežných ľudí sa predkladanie podnetov stane takmer nedostupné. Názor Benátskej komisie má síce len poradný charakter, no rozhodnutie ignorovať jej návrhy by mohlo Poľsko priviesť do politickej izolácie, obmedziť príliv finančných prostriedkov z únie, či dokonca vyprovokovať uvalenie ekonomických sankcií na krajinu. Európska komisia včera potvrdila, že odporúčania ústavných expertov Rady Európy zohľadní pri vypracovaní svojho hodnotenia stavu demokracie v Poľsku, na čo sa chystá po Veľkej noci.

Poľská premiérka Beata Szydłová však nenaznačuje, že by bola ochotná ustúpiť. V rozhovoroch pre katolícke elektronické médiá Trwam a Rádio Maryja váhu odporúčaní Benátskej komisie bagatelizovala: „Nie je to záväzné rozhodnutie v takom zmysle, že ho štát musí uskutočniť. Poľská vláda robí rozhodnutia na princípe suverenity.“

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #demonštrácie