Kyjev hrá s falošnou krymskou kartou

Konanie ukrajinskej vládnej moci, ako aj radikálov v podobe energetickej blokády polostrova Krym formou útokov na stožiare prenosovej sústavy sú porušením ľudských práv jeho obyvateľov a dopadajú na široké vrstvy Krymčanov, konštatuje sa v správe Výboru OSN pre ľudské práva zverejnenej koncom minulého týždňa.

12.03.2016 10:46
Pravý sektor, Krym Foto: ,
Príslušník radikálnej nacionalistickej strany Pravý sektor buduje zátarasy v rámci blokovania Krymu, ktoré v rôznych formách trvá dodnes s tichým súhlasom kyjevského politického vedenia.
debata (195)

O nič lepšie na tom nie sú ani Krymčania, ktorí sa po anexii polostrova rozhodli ako vlastenci presídliť na územie kontrolované vládou a uverili, že Kyjev to s osudom Krymu myslí vážne. „Udalosti z jari 2014 na Kryme zničili život mnohým krymským Ukrajincom a ich rodinám,“ povedal pre Pravdu Vasil Hromadenko z Charkova o pohnutom živote reálnych ľudí, o ktorých sa dnes na Ukrajine veľmi alebo vôbec nehovorí. Ako upozornil, veľká časť viny pritom leží nielen na ruskej, ale hlavne na ukrajinskej strane, ktorá dodnes hrá s falošnou krymskou kartou.

Svoj medzi cudzími, cudzí medzi svojimi

Charkovčan Oleg skončil miestnu právnickú akadémiu a v službách polície slúžil v Sevastopole. Na druhý koniec krajiny sa rozhodol presťahovať s manželkou a ročnou dcérou po tom, čo mu ponúkli dvojizbový byt. Odslúžil 20 rokov a ako plukovník sa na jar 2014 po krymských udalostiach rozhodol zostať verný prísahe a odišiel do Kyjeva. Sám, bez manželky a dvoch detí. Zostali v Sevastopole „strážiť“ byt. Miestne úrady sa vyhrážali, že im ho odoberú, pretože Oleg odmietol slúžiť v ruskej polícii. Najhoršie ho však čakalo v Kyjeve, kde ho podozrievali z vlastizrady. V snahe dokázať opak, absolvoval ponižujúce výsluchy vrátane na detektore lži. Napokon to psychicky ani finančne nevydržal, keď mu prestali vyplácať mzdu. Odišiel z polície. Ostal v Kyjeve v jednej z ubytovní. Na Krym ho ruské policajné orgány síce pustia aj zamestnajú v polícii, ale pod podmienkou, že sa vzdá ukrajinského občianstva. Pre patriota Olega je to však neprijateľné. A tak s manželkou už takmer dva roky žijú oddelene. Občas prídu deti za otcom. Manželka stále „stráži“ byt a pokúša sa zarobiť aspoň nejakú hrivnu pre celú rodinu. Je to ako v známom ruskom filme Svoj medzi cudzími, cudzí medzi svojimi.

Každý v inej armáde

Nikolaja ako mladého poručíka zo západnej Ukrajiny poslali ako absolventa vojenskej školy do mesta Kerč na Kryme. Zoznámil sa tu s Oľgou, miestnym dievčaťom. Aj ona slúžila ako poručíčka v armáde. Akurát v susednom útvare. Čoskoro sa im narodili dvojčatá. Postavili si dom, urobili úspešnú kariéru. Na jar 2014 Nikolajevov útvar zostal verný prísahe, Ukrajine a premiestnili ho do Mariupolu. Neskôr sa zapojil do tzv. protiteroristickej operácie. Oľga zostala v Kerči. Po tom, čo celá jej jednotka prešla na ruskú stranu. Dnes je Nikolaj pre ňu a jej okolie zradca, ktorý utiekol na Ukrajinu, opustil manželku aj deti. Oľga je zase pre Nikolaja a všetkých, ktorí ju poznali, to isté, len v opačnom garde. Oľge ako príslušníčke armády hrozí na Ukrajine rovnako ako ďalším s podobným osudom za „zradu“ vojenský prokurátor a pätnásťročný trest. Nikolaj zase nesmie vycestovať na Krym k svojim deťom, pretože by sa ocitol za mrežami ako účastník bojov proti povstalcom.

Výsledok spevu ukrajinskej hymny

Na jar 2014 sa na Ukrajine stretol s veľkým ohlasom čin niekoľkých námorných kadetov Sevastopoľskej námornej školy. Počas vztyčovania ruskej zástavy začali spievať ukrajinskú hymnu. Mnohí Ukrajinci boli vtedy pyšní na chlapcov a navrhovali vláde, aby ich vyznamenala div nie tým najvyšším titulom – Hrdina Ukrajiny. Neskôr sa ukázalo, že mládenci nemali čo stratiť. Pochádzali z ukrajinského „vnútrozemia“ a ukrajinskú hymnu spievali preto, lebo po skončení školy v Sevastopole chceli pokračovať v štúdiu na Ukrajine. Už 1. septembra všetci „speváci“ ako študenti vojenskej námornej školy v Odese pokračovali v štúdiu. Spieval aj Sergej, ktorý sa narodil a žil v Simferopole. Toho však vylúčili zo školy v Sevastopole ako „nespoľahhlivého“ a v Odese ho tiež nezobrali z rovnakého dôvodu. Pre jeho pôvod.

Nie je hrdina ako hrdina

Julij Mamčur je dnes poslancom ukrajinského parlamentu vo frakcii prezidenta Porošenka. Na jar 2014 však podplukovníka videl celý svet na televíznych záberoch z krymského mestečka Belbek. Odhodlane kráčal na čele neozbrojených ukrajinských vojakov v ústrety ozbrojeným Rusom. Dokonca sa ozvala aj streľba do vzduchu. Celá Ukrajina ho považovala za hrdinu. Neskôr sa ukázalo, že „hrdina“ rovnako ako drvivá väčšina ukrajinských vojakov mali spravodajskú informáciu, podľa ktorej Rusi mali kategorický zákaz zabíjať Ukrajincov. Povolená bola iba streľba do vzduchu. A tak podplukovník Mamčur vôbec neriskoval, keď viedol svojich podriadených v „ústrety ruským guľkám“. O spomínanom zákaze ukrajinský veliteľ veľmi dobre vedel. Vypovedajúca je aj prítomnosť množstva novinárov, kamier, ktorí sledovali Mamčurov „hrdinský“ čin. Otázkou je, kto ich vlastne upozornil a pozval?

Za odmenu do penzie

Boli však aj skutoční hrdinovia. Akurát sa nedočkali ocenenia. Na jar 2014 sa veľká časť ukrajinskej námornej flotily na Kryme ocitla v rukách Rusov. Hrdosť ukrajinskej flotily – raketový krížnik Hejtman Sagajdačnyj, ktorému velil kapitán Roman Pjatnickij, sa náhodou nachádzal mimo polostrova. Bol súčasťou spoločného cvičenia námorných síl NATO v boji proti pirátom v Stredozemnom mori. Napriek pokusom dostať loď pod kontrolu ruských ozbrojených síl sa kapitánovi napokon podarilo zakotviť v Odese nepoškodenú loď a z 200-člennej posádky iba dvaja námorníci sa rozhodli slúžiť v Rusku. A odmena pre Plotnického? Ani titul Hrdina Ukrajiny či Za hrdinstvo, ale ani povýšenie. Za záchranu lode za niekoľko stoviek miliónov dolárov, jediného ukrajinského raketového krížnika, ho poslali do dôchodku. A to ako 40-ročného.

Je to len niekoľko z množstva príkladov „úprimnosti“ kyjevskej vlády o tom, ako jej na srdci leží problém Krymu a hlavne Krymčanov na jednej či druhej strane konfliktu.

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Krym