Rozhodne supernedeľa o osude Merkelovej?

Nemci v troch spolkových krajinách majú možno v rukách politickú budúcnosť svojej kancelárky. Táto volebná supernedeľa bude pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú prvým veľkým voličským testom od vlaňajšieho leta, keď otvorila dvere utečencom.

12.03.2016 13:00
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (84)

Krajinské voľby bývajú zvyčajne o regionálnych témach – školstve či infraštruktúre. V čase migračnej krízy je však všetko inak. Popularita euroskeptickej a xenofóbnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) rastie a prieskumy predpokladajú, že v nedeľu bude bodovať a dostane sa do ďalších troch krajinských snemov. Podpora Merkelovej konzervatívnej CDU v uplynulých mesiacoch, naopak, klesala.

O náladách v Nemecku budú vypovedať výsledky volieb v troch zo 16 spolkových krajín – vo dvoch spolkových krajinách v západnej časti (Bádensku-Württembersku a Porýní-Falcku) – a jednej vo východnej (Sasku-Anhaltsku). „Mnoho ľudí po celej krajine je nešťastných a možno si myslia, že teraz je čas dať vláde lekciu. Ale toto je o vás, o vašom výbere,“ upozorňovala Merkelová voličov na mítingu v Nürtingene.

Voľby v 10-miliónovom Bádensku-Württembersku budú pre Merkelovú mimoriadne dôležité. Ešte v septembri tam mala CDU podľa prieskumov vyše 40-percentnú podporu. Teraz hrozí, že tam po prvý raz od druhej svetovej vojny CDU stratí postavenie najsilnejšej politickej strany. Zdá sa, že voľby v tejto prosperujúcej spolkovej krajine s nezamestnanosťou na úrovni štyroch percent, kde sídlia firmy, ako je Daimler, Bosch a Porsche, vyhrajú Zelení krajinského premiéra Winfrieda Kretschmanna. Zelení pritom oceňujú Merkelovej postoj k migrantom ako morálny a zodpovedný, naopak, miestni predstavitelia CDU s ním majú väčší problém. Alternatíva pre Nemecko tu má podľa prieskumov 13 percent, podobne ako SPD.

Alternatíva pre Nemecko je však najsilnejšia v Sasku-Anhaltsku, v niekdajšej východnej časti Nemecka, kde nezamestnanosť presahuje desať percent. Posledné prieskumy odhadovali zisk tejto strany až na 19 percent a preskočili aj sociálnych demokratov SPD, ktorí sú tu koaličným partnerom CDU. Oslabená CDU je síce stále favoritom na víťaza volieb v tejto spolkovej krajine, zostavovanie krajinskej vlády môže byť však zložité.

V Porýní-Falcku sa zas čoraz viac zmenšuje podpora pre CDU, ktorú tam vedie ambiciózna Julia Klöcknerová. Ešte donedávna mala veľké šance stať sa spolkovou premiérkou, pri migračnej kríze prišla s požiadavkami typu stanovenia denného stropu na prijímanie utečencov. Jej preferencie však padli a pred voľbami sa jej náskok pred SPD výrazne scvrkol. To poškodilo aj jej šance stať sa raz Merkelovej nástupkyňou.

V tejto spolkovej krajine sa do predvolebnej kampane zapojil aj český exprezident Václav Klaus. Nie však na strane konzervatívcov, ale protiimigrantskej Alternatívy pre Nemecko. Po boku ľudí z AfD vystupoval už v januári, včera večer sa objavil aj na ich mítingu v meste Neuwied.

Nárast xenofóbnej strany a prípadná trpká porážka CDU v jej niekdajšej bašte na juhozápade Nemecka môže posilniť Merkelovej kritikov v strane a vyvolať snahu o jej výmenu.

Podľa analytikov však tieto voľby nebudú znamenať jej pád. „Merkelová bude pokračovať ako kancelárka, aj keď možno s monoklom,“ myslí si Matthias Kortmann z Mníchovskej univerzity. Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky Merkelovej podpora opäť stúpla. Za kancelárku by ju volilo 50 percent opýtaných, paradoxne však nerastie podpora pre CDU. Zlý výsledok bude podľa Kortmanna znamenať oslabenie pozície Merkelovej doma, najmä vo vnútri strany. „Ale každý zároveň vie, že teraz nie je k nej v CDU iná alternatíva,“ dodal Kortmann.

Aj Merkelová pred supernedeľou upozornila pochybujúcich spolkových lídrov, že bez ohľadu na výsledok krajinských volieb bude pokračovať. Aj keď s jej migračnou politikou možno nevyhrajú voľby.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #CDU #Angela Merkelová