Rusko chce koordinovať vojenskú operáciu proti IS v Sýrii

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov podľa pondelkovej správy agentúry Interfax povedal, že Rusko chce s USA koordinovať vojenský postup proti bašte radikálnej organizácie Islamský štát (IS) v provincii Rakka.

14.03.2016 10:55
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
debata (6)

Radikáli hlásiaci sa k teroristickej sieti Al-Kajdá na severe Sýrie zatýkajú členov takzvanej umiernenej opozície a zhabú im zbrane. Tieto incidenty sú podľa agentúry Reuters hlásené hlavne z provincie Idlib.

„Sme pripravení koordinovať naše kroky s Američanmi, pretože Rakka je vo východnej časti Sýrie a americká koalícia pôsobí hlavne tam,“ povedal Lavrov. Vyhlásil tiež, že nie je tajomstvom, že USA navrhovali akúsi deľbu úloh v Sýrii. Ruské letectvo sa malo zamerať na oslobodenie historickej Palmýry, to americké potom malo s podporou ruského oslobodiť Rakku.

Koalícia vedená Spojenými štátmi bojuje v Sýrii od roku 2014 a zameriava sa tam na pozície radikálov na severovýchode krajiny. Rusko je v Sýrii od vlaňajška a bojuje prevažne o lokality na severe a západe Sýrie.

Od 26. februára v krajine platí prímerie, ktoré sa nevzťahuje na IS ani na front An-Nusra, ktoré sa hlási k al-Kajde. An-Nusra podľa Reuters zneužíva zastavenie bojov a snaží sa ovládnuť lokality, ktoré v Idlibe mali zatiaľ pod kontrolou skupiny hlásiace sa k umiernenej opozícii zo Sýrskej slobodnej armády (FSA).

Jej 13. divízie v nedeľu oznámili, že bojovníci z An-Nusra zatýkajú a zhabú oponentom Damasku zbrane. V meste Maar an-al-Numan robia domové prehliadky a odvádzajú členov FSA. V bojoch s An-Nusra zahynulo cez víkend sedem členov 13. divízie. Medzi zabavenými zbraňami sú podľa médií protitankové strely aj obrnené autá, ktoré FSA dodávajú jej západní spojenci.

V rovnomennom stredisku provincie Idlib sa minulý týždeň konala demonštrácia proti An-Nusra, ale radikáli ľudí rozohnali. V piatok sa protest konal v Maar an-Numan, aj tam radikáli prišli s čiernymi zástavami al-Kajdy, ale demonštranti ich zahnali. FSA sa snažila obhájiť svoje posty v tomto meste, ale do soboty ju údajne porazili radikáli.

Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv SOHR v pondelok oznámila, že jeden z vodcov IS Umar Šíšání je klinicky mŕtvy. O stave tohto Čečenca sa špekuluje od marcového amerického útoku na pozície IS na severe Sýrie.

Spojené štáty pôvodne oznámili, že Šíšání pri útoku 4. marca zabili, neskôr sa objavila správa, že prežil, ale je zranený. SOHR teraz oznámila, že je Šíšání v nemocnici v Rakke. Je napojený na dýchacie prístroje a „niekoľko dní je klinicky mŕtvy“.

Červenobradý veliteľ Šíšání, pravým menom Tarchan Batirašvili, je označovaný za „ministra obrany“ Islamského štátu. Je na americkom zozname najhľadanejších členov IS a Spojené štáty na neho vypísali odmenu päť miliónov dolárov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Sergej Lavrov #Islamský štát #vojna v Sýrii