Migranti v Grécku obišli hraničný plot a prenikli do Macedónska

Kritická situácia na grécko-macedónskej hranici, kde sa okolo Idomeni tiesni 12 000 utečencov, donútila stovky utečencov hľadať alternatívne cesty do Macedónska.

14.03.2016 17:33 , aktualizované: 22:33
Grécko, utečenci Foto: ,
Migranti sa brodili cez rieku a obišli hraničný plot medzi Gréckom a Macedónskom.
debata (36)

Asi siedmich stovkám z nich sa v pondelok podarilo cez rozvodnenú rieku dostať na macedónske územie, kde ale bola väčšina z nich zadržaná políciou. Spolu s nimi boli zadržaní aj fotoreportéri a dobrovoľníci, ktorí utečencom pomáhali.

Pokus dostať sa do Macedónska a potom ďalej do západnej Európy cez riečku Suva, vzdialenú asi päť kilometrov od tábora Idomeni, stál život troch utečencov. Tých, ktorí sa na macedónske územie dostali, ale zrejme čaká vrátenie do Grécka. Grécke úrady už prejavili pripravenosť ich prijať.

Nálada utečencov v tábore Idomeni sa trochu zlepšila. V pondelok totiž prvýkrát po niekoľkých dňoch nepršalo, takže ľudia už nie sú ochotní dobrovoľne odchádzať od hraníc. Kým v nedeľu odviezli autobusy z tábora Idomeni stovku ľudí do utečeneckých centier v krajine, v pondelok už nikto na juh od hraníc odísť nechcel.

Kvôli nedávnemu uzavretiu hraníc na takzvanej balkánskej trase uviazlo už v Grécku vyše 44 000 utečencov. Ďalší pritom ďalej priplávajú z Turecka na grécke ostrovy v Egejskom mori, odkiaľ ich niekoľko stoviek denne pokračuje do Atén. Do aténskeho prístavu Pireus v pondelok dorazilo dvoma trajektmi z ostrovov Lesbos a Chios 600 utečencov.

Tisíce ľudí našli dočasné núdzové ubytovanie v budovách zrušeného aténskeho letiska Elliniko, ďalšie tisíce táboria priamo v areáli prístavu Pireus.

Pri ostrove Kos sa ráno prevrátil čln s 13 migrantmi, z ktorých päť bolo zachránených, zvyšní sú nezvestní.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #Macedónsko