USA: Snemovňa reprezentantov odsúdila činy IS ako genocídu

Americká Snemovňa reprezentantov prijala v pondelok rezolúciu, ktorá odsudzuje ohavné činy páchané skupinou Islamský štát (IS) proti kresťanom a ďalším náboženským a etnickým menšinám v Iraku a Sýrii ako genocídu.

15.03.2016 07:22
debata (7)

Zvýšila tým tlak na vládu prezidenta Baracka Obamu, napísala agentúra AP. Nezáväzné uznesenie, prijaté pomerom hlasov 393:0, demonštruje jasnú podporu oboch strán, republikánov i demokratov. Minister zahraničných vecí USA John Kerry sa prikláňa k označeniu činov IS za genocídu, o čom by mohol rozhodnúť už tento týždeň. Kongres mu stanovil termín do štvrtka.

Predstavitelia Obamovej vlády však upozornili, že právne posudzovanie záležitosti stále prebieha a Kerry pravdepodobne tento termín nesplní. Rezolúcia snemovne uvádza, že činy IS zamerané proti kresťanom, jezídom a iným skupinám vrátane Kurdov sú „genocídou, vojnovými zločinmi a zločinmi proti ľudskosti“.

Takéto oficiálne označenie zo strany vlády USA by však mohlo so sebou priniesť aj právne dôsledky, pričom vláda by podľa niektorých názorov musela prijať ďalšie kroky proti uvedenej skupine, konštatuje AP.

Kerry musí napríklad zvážiť, či útoky IS proti menšinám v Iraku a Sýrii napĺňajú právnu definíciu genocídy, ktorou sú podľa dohovoru OSN „činy páchané s úmyslom zničiť, úplne alebo čiastočne, národnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú skupinu“.

Americká vláda dosiaľ len raz dospela k takémuto záveru ešte počas prebiehajúceho konfliktu – v roku 2004, keď vtedajší minister zahraničných vecí Colin Powell stanovil, že zverstvá páchané v sudánskom Dárfúre sú genocídou.

Snemovňa reprezentantov v pondelok prijala aj ďalšiu nezáväznú rezolúciu, ktorá obviňuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho hlavných spojencov, Rusko a Irán, z vojnových zločinov. Uznesenie schválené pomerom hlasov 392:3 vyzýva prezidenta Obamu, aby podporil vytvorenie tribunálu OSN, ktorý by tieto zločiny vyšetril a stíhal zodpovedných.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #genocída #Islamský štát #Snemovňa reprezentantov