Zo Sýrie odletela prvá skupina ruských vojenských lietadiel

Zo Sýrie v utorok odletela prvá skupina ruských lietadiel, ktorá sa od minulej jesene zúčastňovala vojenských operácií v Sýrii. Čiastočné stiahnutie ruských síl v pondelok nariadil prezident Vladimir Putin, personál stroje pripravoval na cestu už v noci.

15.03.2016 09:04 , aktualizované: 12:24
sýria, ruská armáda, odchod zo sýrie, Foto: ,
Ruskí vojaci sa na odlet zo Sýrie pripravovali od pondelkovej noci, keď prezident Putin avizoval stiahnutie časti vojska zo Sýrie.
debata (131)

Do Ruska sa má vrátiť veľká časť leteckých síl nasadených v Sýrii, na dvoch základniach v Sýrii ostane podľa zdrojov z ruského parlamentu asi 1 000 členov vojenského personálu.

„Technici na leteckej základni začali pripravovať lietadlá na dlhý prelet na domáce letisko v Ruskej federácii. Nakladá sa vojenské vybavenie a technický materiál,“ oznámilo v utorok ráno vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Agentúra RIA Novosti neskôr oznámila, že prvá skupina strojov už zo Sýrie odštartovala. Sú v nej aj bojové lietadlá Suchoj Su-34. Ministerstvo obrany oznámilo, že lietadlá začali dlhú cestu domov. Pred skupinou bojových lietadiel poletia dopravné lietadlá Tupolev-154 alebo nákladné Iľjušin-76, v ktorých budú prepravovaní inžinieri, technický personál a náklad.

Predseda branného výboru hornej komory ruského parlamentu Viktor Ozerov povedal, že na dvoch sýrskych základniach zostane asi 1 000 členov ruského vojenského personálu. Podľa neho je potrebné na zabezpečenie oboch základní najmenej 800 vojakov.

Budú sa odtiaľ zabezpečovať pozorovacie lety, takže zostať musí aj niekoľko posádok. Ponechaní na miestach budú aj vojenskí špecialisti, ktorí pôsobia ako poradcovia sýrskej armády. Lietadlá sa vrátia na svoje stále základne. Počíta sa so zastávkami v Rusku na doplnenie paliva a kontrolu technického stavu.

Kremeľ v pondelok oznámil, že Putin sa v telefonickom rozhovore so sýrskym prezidentom Asadom dohodol na stiahnutí väčšiny síl ruského letectva zo Sýrie, pretože „ruská armáda splnila základnú úlohu“. Rusko si v Sýrii ponechá letecké kontrolné stredisko, ktoré bude zapojené do monitorovania prímeria medzi sýrskymi vládnymi silami a povstalcami.

Rusko sťahuje bojové sily zo Sýrii v čase, keď tam od konca februára platí prímerie a keď sa v Ženeve obnovili mierové rozhovory. Kľud zbraní sa netýka radikálnych skupín, ako je Islamský štát a An-Nusra.

Ruský denník Kommersant v utorok napísal, že sa Putin príkazom na stiahnutie vyhol možnosti, že sa Rusko v sýrskej vojne zasekne. „Získal tak zásadné argumenty, aby mohol svoju kampaň v Sýrii prezentovať ako víťazstvo,“ píše denník.

Moskva si nikdy nekládla za cieľ oslobodiť celú Sýriu, pretože to „by mohlo trvať roky bez záruky úspechu“. Denník pripomína, že vďaka vojenskému zapojeniu v Sýrii sa Rusku podarilo vymaniť sa z medzinárodnej izolácie, do ktorej sa dostalo kvôli Ukrajine.

Kremľu blízky denník Izvestija napísal, že Moskva chce svojim rozhodnutím podporiť mierový proces. „Stiahnutie ruských síl ukončí napätie, ktoré nálety“ ruského letectva vyvolávali. „Navyše to ukazuje, že sýrska armáda je teraz schopná bojovať proti Islamskému štátu sama,“ píše denník Izvestija.

Ruský politológ Georgij Bovt povedal, že „Moskva od začiatku dávala najavo, že nemieni Asadov režim zachrániť za každú cenu, jej hlavným cieľom bolo dostať sa z medzinárodnej izolácie. V boji proti organizácii Islamský štát dokázala maximum možného v situácii, keď neboli nasadené pozemné sily“, povedal.

Splnomocnenec OSN pre Sýriu a koordinátor rozhovorov Staffan de Mistura považuje rozhodnutie Ruska o stiahnutí síl za „pozitívny vývoj“, ktorý bude mať pozitívny vplyv na rozhovory. „Dnešok je významný deň, je to piate výročie začatia sýrskeho konfliktu a osemnásty deň prímeria,“ povedal v Ženeve de Misturov hovorca Ahmad Fauzi.

Fronta An-Nusra, teda sýrska odnož al-Kajdy, v utorok v reakcii na krok Ruska oznámila, že do 48 hodín obnoví boje. „Rusko zjavne utrpelo porážku a front An-Nusra začne v najbližších 48 hodinách v Sýrii ofenzívu,“ citovala agentúra AFP jedného z jej veliteľov.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #ruská armáda #vojna v Sýrii