Breivik sa vrátil pred súd, uviedol sa nacistickým pozdravom

Súd v Nórsku začal prejednávať sťažnosť teroristu Andersa Behringa Breivika, ktorý kvôli podmienkam svojho väznenia zažaloval štát za porušovanie ľudských práv. Pravicový extrémista, ktorý si odpykáva 21-ročný trest väzenia za zabitie 77 ľudí pri útokoch z roku 2011, sa sťažuje okrem iného na používanie pút, obmedzovanie korešpondencie, pravidelné prehliadky cely či izoláciu od ostatných trestancov. Breivik sa hneď pri príchode pred súd uviedol nacistickým pozdravom.

15.03.2016 10:17
debata (11)

Súd sa koná v telocvični vo väznici Skien, kde je Breivik zatvorený. Proces by mal trvať do piatka a sám Breivik má vypovedať v stredu. Vypočutie sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, médiá nebudú mať povolené vysielať Breivikovo svedectvo. Súd sa totiž obáva, že by svoju výpoveď mohol zneužiť na propagáciu radikálnych postojov.

Tridsaťsedemročný Breivik už skôr podmienky vo väzení prirovnal k mučeniu a teraz obviňuje nórsku vládu z porušenia dvoch článkov Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Nórska generálna prokuratúra však trvá na tom, že podmienky, ktoré má Breivik vo väznici, „sú v rámci toho, čo Dohovor povoľuje“.

Breivik môže vo väzení využívať tri miestnosti – jednu na spanie, druhú k štúdiu a tretiu na cvičenie. V cele má k dispozícii počítač, ale nie prístup na internet. Úrady tiež Breivikovi nedávno povolili začať korešpondenčne štúdium medzinárodných vzťahov na univerzite v Osle.

Breivikov obhajca Öystein Storrvik tvrdí, že jeho klient trpí depresiami a cíti sa osamelý, pretože nemá kontakt s nikým iným ako so zamestnancami väznice. „Jednou z hlavných vecí, ktorou sa (Breivik) chcel vo väzení zaoberať, bolo štúdium, ale s tým teraz skončil. Domnievam sa, že to je známka toho, že izolácia má negatívny vplyv na jeho psychické zdravie,“ povedal pred začatím procesu Storrvik .

Ak súd rozhodne, že podmienky Breivikovho väznenia sú príliš prísne a porušujú ľudské práva, môže nariadiť ich zmiernenie.

Breivik na konci júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko nato postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. O rok neskôr ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia, čo je najvyšší jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť. Breivikov pobyt vo väzení však môžu predlžovať až na doživotie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko