Dobrovoľníci v Grécku nabádajú utečencov ilegálne prekročiť hranice

Macedónsko údajne poslalo späť do Grécka asi 600 migrantov, ktorí v pondelok prenikli na macedónske územie. Podľa macedónskej polície väčšinu z nich vrátili za hranice už v pondelok, zvyšok počas poslednej noci.

15.03.2016 12:07
migranti, hranice, rieka Foto: ,
Skupina migrantov nebezpečne prekračuje rieku severne od gréckeho prechodu Idomeni, kde sa končí hraničný plot s Macedónskom. Naviesť ich k tomu mali zahraniční humanitárni pracovníci.
debata (20)

Atény túto informáciu oficiálne nepotvrdili. Grécke úrady medzitým obvinili zahraničných dobrovoľníkov, ktorí poskytujú v tábore Idomeni humanitárnu pomoc, že nabádajú utečencov, aby hľadali cestu, ako sa do susednej krajiny dostať.

Grécky vládny splnomocnenec pre utečencov Jorgos Kyritsis povedal médiám, že títo ľudia dávajú utečencom prospekty v arabčine s pokynmi, ako obísť hraničný plot. Ten sa končí pri niekoľko kilometrov vzdialenej rieke, ktorá tvorí prirodzenú hranicu medzi Gréckom a Macedónskom.

V pondelok sa takto podarilo preniknúť do Macedónska skupine 600 až 700 utečencov. Sprevádzali ich desiatky humanitárnych aktivistov a novinárov, ktorých spolu s migrantmi zadržala armáda a polícia na macedónskom území.

Kým utečencov Macedónci vzali do vojenských nákladných vozidiel, aktivisti a fotoreportéri museli najskôr zaplatiť pokutu za neoprávnené prekročenie hranice a po prepustení ich nechali odísť späť do Grécka. Kyritsis varoval, že týchto zahraničných aktivistov a novinárov plánujú Atény vyhostiť.

Macedónsko chystá podľa gréckych médií protestnú diplomatickú nótu a chce zadržaných utečencov vrátiť do Grécka. Vzhľadom k rozporuplným informáciám vraj zatiaľ nie je celkom jasné, či sa tak už stalo. Atény totiž dali najavo, že prijatie týchto imigrantov „zvážia“ s ohľadom na ubytovacie kapacity v núdzových táboroch. Tie totiž nestačia ani pre utečencov, ktorí sú momentálne v Idomeni. Celkovo sa ich tam nachádza už približne 12 000.

Navyše sa od riečky Suva reka vracia do Idomeni 300 až 400 ľudí, ktorí patria ku skupine smerujúcej okľukou do Macedónska. Utečenci, ktorí sa vracajú späť, sa do Macedónska nestihli dostať preto, lebo hranicu už obsadili macedónski vojaci. Noc ľudia strávili na brehoch rieky a chceli tam zostať. Na rozdiel od Idomeni by im tam poskytli iba základné potreby.

V oblasti ráno opäť pršalo a teplota klesla na dva stupne Celzia. Podľa švajčiarskeho lekára, ktorý pôsobí ako dobrovoľník v Idomeni, enormne narastá počet ochorení z prechladnutia. V pondelok vyšetril 40 detí mladších ako šesť rokov so zápalom pľúc. „U nás by s tridsiatkami išli do nemocnice, tu so štyridsiatkami dostanú antibiotiká a vracajú sa do stanov,“ povedal.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #hranica #Macedónsko #utečenecká kríza