Sanders má šancu predĺžiť zápas s Clintonovou, píše americká tlač

Neutíchajúci zápas vermontského senátora Bernieho Sandersa o demokratickú nomináciu do boja o Biely dom vyvoláva živý záujem jeho finančných sponzorov a naznačuje, že jeho súboj s protikandidátkou Hillary Clintonovou sa hneď tak neskončí. Zhodujú sa na tom americkí komentátori pred dnešnou kľúčovou etapou volebnej kampane.

15.03.2016 15:41
debata (7)

Sanders má podľa prieskumov šancu uspieť v troch z piatich štátov, kde budú dnes demokrati hlasovať o rozdelení delegátov pre záverečnú nominačnú konferenciu. Aj keď Clintonová podľa denníka The New York Times zrejme pohodlne zvíťazí na Floride, kde sa bude rozdeľovať najviac delegátskych hlasov, nedávne Sandersove nečakané víťazstvo v Michigane môže byť signálom budúcich prekvapení.

Demokrati budú okrem Floridy hlasovať v Ohiu, Illinois, Missouri a v Severnej Karolíne. Ani po utorňajšom volebnom dni sa podľa analytikov matematika demokratickej nominácie príliš nezmení a Clintonová si svoj náskok udrží. Úspech Sandersa v štátoch priemyselného stredozápadu, teda v Ohiu, Illinois a Missouri, by však znamenal, že zápas bude ešte dlhý.

Skôr než súboj Clintonovej so Sandersom však podľa serveru Politico začína demokratických voličov znepokojovať newyorský magnát Donald Trump, ktorého ťahanie za republikánsku nomináciu sa zdá byť neodvratné. V snahe zastaviť Trumpa vydali vodcovia viac než dvadsiatich popredných amerických liberálnych organizácií dramatické vyhlásenie, v ktorom vyzývajú na masívnu protitrumpovskú kampaň.

„Vyzývame k masívnej nenásilnej mobilizácii pracujúcich, študentov, prisťahovalcov a ich potomkov, belochov aj černochov, nezamestnaných, polozamestnaných, veriacich, dôchodcov, veteránov, žien a mužov, k mobilizácii každého, kto sa stavia proti fanatizmu a nenávisti a miluje slobodu a spravodlivosť. Povstaňte proti Trumpovej surovosti,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Medzi signatármi sú stúpenci Clintonovej aj Sandersa, ktorí sa podľa serveru Politico doteraz zameriavali na súboje medzi sebou. Vyzývajú na organizovanie nenásilných manifestácií, protestných pochodov alebo kampaní na sociálnych sieťach, ktoré majú varovať pred „rasizmom, sexizmom a xenofóbiou Donalda Trumpa“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Bernie Sanders #voľby prezidenta USA #Hilary Clintonová