Rakúsko žiada od Merkelovej jasné vyjadrenie o strope utečencov

Rakúsko od Nemecka očakáva, že podporí uzatvorenie balkánskej trasy. Očakáva aj jasné vyjadrenie, že "sa nikto nebude môcť rozhodovať, kam pôjde", vyhlásil rakúsky kancelár Werner Faymann.

15.03.2016 16:48
Werner Faymann, Angela Merkelová Foto: ,
Kancelári Werner Faymann z Rakúska a Angela Merkelová z Nemecka.
debata (19)

Faymann tiež svoju nemeckú kolegyňu Angelu Merkelovú vyzval, aby nasledovala príklad Viedne a stanovila denné limity na počet žiadateľov o azyl, ktoré je Berlín pripravený akceptovať.

„Aj Nemecko potrebuje strop pre utečencov,“ povedal po rokovaní vlády Faymann, ktorého cituje denník Kurier. Rakúsky kancelár vyzval Merkelovú, aby „jasne a otvorene povedala“, že do Európy nemôžu prúdiť migranti nekontrolovane.

„Žiadame nemeckú kancelárku, aby v ten deň predložila jasné vyjadrenie,“ uviedol Faymann pred štvrtkovým summitom EÚ. V opačnom prípade hodlá aj naďalej vyvíjať tlak na balkánsku trasu, ako aj na ďalšie alternatívne pašerácke trasy.

Ministerstvo vnútra už podľa neho pripravuje primerané opatrenia na hraničnom priechode Brenner s Talianskom. Utečenci by mali podľa neho pochopiť, že musia prijať aj iné ponuky na premiestnenie do Francúzska alebo Portugalska.

Faymann sa týmto vyjadrením pridal k tlaku na nemeckú kancelárku Merkelovú pred štvrtkovým summitom EÚ o utečencoch, konštatuje agentúra AP.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #Angela Merkelová #summit EÚ #Werner Faymann #utečenecká kríza