Vypuknú nepokoje, ak mi bude odopretá nominácia, tvrdí Trump

Favorit republikánskeho zápasu o prezidentskú nomináciu Donald Trump si je istý, že zhromaždí dostatočný počet delegátov, aby sa mohol uchádzať o Biely dom. V rozhovore pre televíziu CNN v stredu zároveň varoval, že ak mu bude kandidatúra upretá, vyvolá to nepokoje.

16.03.2016 07:39 , aktualizované: 14:25
Marko Rubio, Donald Trump Foto: ,
Republikán Marko Rubio (vľavo) po prehre s Donaldom Trumpom odstúpil z boja o kreslo v Bielom dome.
debata (6)

Posilnený utorkovým víťazstvom v primárkach v najmenej troch z piatich amerických štátov, nechal sa Trump počuť, že má republikánsku nomináciu istú. Ak získa veľký počet delegátov republikánskej nominačnej konferencie a napriek tomu o stranícku kandidatúru príde, poprie to mienku miliónov ľudí.

„Nemožno tvrdiť, že by som republikánsku nomináciu nedostal automaticky. Mali by sme tu nepokoje. Reprezentujem predsa mnoho miliónov ľudí,“ konštatoval newyorský magnát. „Keď týchto ľudí vyradíte, vzniknú problémy ako nikdy predtým,“ dodal.

Podľa volebných pravidiel má kandidát zaručenou prakticky automatickú nomináciu len v prípade, že pred záverečným straníckym volebnom zhromaždení získa hlasy nadpolovičnej väčšiny nominačných delegátov, vyplývajúcich z primárnych volieb. Takúto istotu ale podľa amerických analytikov zatiaľ Trump nemá.

Po utorkových primárkach si americký miliardár zaistil približne 46 percent všetkých delegátov. Ak by mal získať nadpolovičnú väčšinu, musel by si vo zvyšných štátoch pripísať 60 percent delegátov, o ktorých sa bude rozhodovať. To podľa politológov nie je zďaleka isté.

V dejinách republikánskych primárok sa podľa agentúry Reuters nestalo, že by nomináciu automaticky dostal kandidát, ktorý získal síce najväčší, ale nie nadpolovičný počet delegátov. Na nominačnej konferencii sa v takýchto prípadoch hlasuje opakovane.

Váha hlasov rozdelených v primárkach pritom v jednotlivých kolách celoštátnej konferencie postupne klesá a delegáti hlasujú skôr podľa vlastného uváženia a momentálnych vnútrostraníckych aliancií. K takejto situácii dochádza len veľmi zriedka; posledné takto bojové hlasovania sa v USA uskutočnilo v roku 1952.

„Sú prakticky už len dve možnosti: buď získa dostatočný počet delegátov Trump alebo ho nezíska nikto. Šanca na bojové hlasovania je 50 ku 50,“ povedal agentúre Reuters republikánsky politológ Ford O'Connell.

Trump v primárkach vyšachoval republikána Rubia

Kľúčové primárky republikánov na Floride vyhral miliardár Donald Trump, a definitívne tak vyradil z hry floridského senátora Marka Rubia, ktorý v domovskom štáte skončil druhý a oznámil odstúpenie z boja o republikánsku nomináciu na prezidenta USA.

Trump však prehral primárky v Ohiu, kde ho predčil tamojší guvernér John Kasich. Ten si pripísal vôbec prvé víťazstvo v tohtoročných primárkach. Demokratické primárky v utorok ovládla Hillary Clintonová. Oba tábory zatiaľ čakajú na výsledky zo štátu Missouri, kde sa odohrávajú nanajvýš tesné súboje.

Clintonová zatiaľ vyhrala na Floride, v Ohiu, v Severnej Karolíne a v Illinois. Veľmi tesne pred bývalou prvou dámou viedol krátko pred sčítaním všetkých hlasov senátor zo štátu Vermont Bernie Sanders. Trump má zatiaľ isté tri víťazstvá z utorkových primárok – na Floride, v Illinois a Severnej Karolíne. V Missouri zatiaľ zvádza veľmi tesný súboj s texaským senátorom Tedom Cruzom.

Florida je pre republikánov aj demokratov hlavnou trofejou utorkových straníckych primárok v USA. Republikánom v nej ide o 99 delegátov na júlovú celoštátnu nominačnú konferenciu v Clevelande. Florida a Ohio pritom patria medzi štáty, kde sa hlasy republikánskych delegátov prideľujú iba víťazom. Kasich v Ohiu vďaka svojmu prvému víťazstvu v tohtoročných primárkach získal všetkých 66 tamojších delegátov.

Clintonová sa nevie dočkať konfrontácie s Trumpom

Trumpovo ťaženie je ďalšou ranou pre republikánov hlavného prúdu, ktorí sa obávajú jeho bezcitnej kampane a následnej prehry s Clintonovou. Je takmer isté, že práve ona bude finálna kandidátka demokratov v boji o Biely dom.

Prehra Trumpa v Ohiu im však dáva nádej, že sa realitnému magnátovi nepodarí získať 1 237 delegátov, ktorých potrebuje na získanie absolútnej väčšiny na nominačnej konferencii v Clevelande.

Trumpovým najvážnejším vyzývateľom tak zostáva texaský konzervatívny senátor Ted Cruz. Trump má teraz na svojej strane 568 delegátov, Cruz ich získal 370, Kasich 129 a Rubio zápolenie opustil so 163 vyhranými delegátmi.

Clintonová (68) ešte zvýšila svoj náskok nad svojím jediným súperom Sandersom (74). Clintonová vo West Palm Beach na Floride vyhlásila, že nedočkavo vyčkáva na možnú konečnú konfrontácii s Trumpom. „Priblížili sme sa k demokratickej nominácii a víťazstvu v týchto voľbách v novembri,“ vyhlásila Clintonová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #odstúpenie #Hillary Clinton #primárky #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Marko Rubio