Prieskum: Mládež zo Západu sa sťahuje do Česka kvôli bezpečiu

Do Česka sa pomaly sťahujú mladí ľudia zo západoeurópskych krajín. Dôvodom je, že tam ľahšie nájdu prácu a predovšetkým sa tam cítia bezpečnejšie.

16.03.2016 09:06
debata (59)

Vyplýva to z prieskumov, ktoré si dáva robiť Európska únia a ich výsledky má k dispozícii český denník Právo. Potvrdzujú to aj osobne niektorí cudzinci, napísal spravodajský portál Novinky.cz.

Realitný maklér Mario (25) zo španielskej Barcelony povedal denníku, že v jeho krajine majú stále vysokú nezamestnanosť a prestáva tam byť bezpečná situácia. Poukázal na to, že Španielsko má svojich radikálov a časť krajiny sa snaží o samostatnosť. Okrem toho spomenul aj nevypočítateľných islamistov, ktorí v Španielsku roky študujú a vyvolávajú dojem, že sa integrovali, ale zrazu len „rozsievajú smrť, kde ich napadne“.

Mario si našiel českú priateľku, keď prišla do Španielska na výmenný pobyt, a rozhodli sa pre život v Prahe. „Stretáva sa tam bez veľkých ťažkostí mnoho kultúr,“ dodal na vysvetlenie.

Tak ako on uvažujú aj tisíce ďalších mladých ľudí zo západnej Európy, približujú Novinky.cz. Od roku 2004 sa počet cudzincov v Česku z krajín EÚ zvýšil 2 až 3-krát na súčasných 184 000, ukazujú údaje Českého štatistického úradu. Do ČR sa chystajú ďalší Európania zo všetkých kútov únie, a to vo veku 18 – 24 rokov, uvádza sa v Európskom reporte spoločnosti Intrum Justitia.

O vysťahovanie do inej krajiny má záujem napríklad vyše tretina mladých Talianov, 13 percent Švédov, 60 percent Maďarov či 41 percent Poliakov. V Európe je približne päť miliónov mladých nezamestnaných. Tí sa aj pre obavy z islamskej migrácie chcú dať do pohybu, keďže sú zvyknutí na Európu bez hraníc – chcú sa usadiť na pokojnejšom mieste.

Motiváciou na odchod z hlavných európskych centier biznisu sú útoky ako tie v Paríži, sexuálne obťažovanie, krádeže a napadnutia v bazénoch v Nemecku, ale aj nové hrozby na večerných uliciach švédskych miest.

Tieto rozhodnutia posilňujú tiež správy o tom, že samozvaná čečensko-turecká hliadka vo Viedni údajne napadla dve európske ženy, lebo boli vonku o 22:00 h.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #mladí ľudia #západ