Breivik sa na súde otvorene prihlásil k nacistickej ideológii

Nórsky terorista Breivik na súde vyhlásil, že ho vo väzení mučia a že by bolo humánnejšie ho zastreliť. Pravicový extrémista kvôli podmienkam vo väzení žaluje štát z porušovania ľudských práv.

16.03.2016 10:15 , aktualizované: 16:18
Anders Behring Breivik Foto: ,
Masový vrah Anders Behring Breivik sa sťažuje aj na používanie pút.
debata (33)

V utorok predstúpil pred súd s nacistickým pozdravom, predsedníčka súdu ho však požiadala, aby takýto prejav už neopakoval. Na poslednom pojednávaní si už hajlovanie odpustil. Počas trojhodinového súdu sa otvorene prihlásil k nacistickej ideológii, z ktorej vraj čerpá silu prežiť.

Zásady, ktoré obsahuje kniha Mein Kampf nacistického vodcu Adolfa Hitlera, „sú jediným dôvodom, prečo som dnes ešte nažive“, konštatoval s tým, že je prívržencom nacizmu od skorej mladosti.

„Som oddaným stúpencom národného socializmu od svojich dvanástich rokov a budem zaň bojovať do svojej smrti. Mein Kampf som čítal v štrnástich,“ vyhlásil. Na otázku ohľadom svojej úlohy v spoločnosti odpovedal, že je „tajomníkom strany Nordický štát“.

Úrady cenzurujú Breivikovu korešpondenciu, pretože sa obávajú, že by mohol šíriť extrémistickú ideológiu a získavať nových stúpencov. Podľa denníka Verdens Gang išlo od roku 2012 o približne 4 000 listov, ktoré chcel Breivik poslať či prijať, pričom mu zhabali asi 600 z nich.

Podľa Breivika sa ho vláda snaží dohnať k samovražde tým, že ho držia v izolácii od ostatných väzňov a nedovoľuje mu písať si so sympatizantmi. „Bolo by humánnejšie ma zastreliť, než so mnou zaobchádzať ako so zvieraťom,“ povedal Breivik súdu. Aj Breivikov obhajca Öystein Storrvik vo svojej utorkovej úvodnej reči vyhlásil, že trest jeho klienta je horší ako trest smrti.

‚Protivné a urážlivé väznice‘ mu poskytli aj playstation

Väznice v Nórsku označil Breivik za najhoršie v Európe. „Protivné a urážlivé“ mu pripadajú opakované osobné prehliadky, pri ktorých je často nútený vyzliekať sa donaha. Osobných prehliadok napočítal za svoj pobyt vo väznici vraj 885.

„Najhoršia je však izolácia … som zavretý 23 hodín denne,“ povedal. Posťažoval sa pritom, že izolácia ho robí apatickým, spôsobuje mu depresie, bolesti hlavy a nespavosť.

Istý čas však viedol telefónne rozhovory s „priateľkou“. Okrem väzenských zamestnancov, zdravotníkov a ďalších služobných návštevníkov môže hovoriť napríklad s kňazom. Bez bezpečnostného skla však komunikoval iba s jedinou osobou – svojou matkou. Tá však medzičasom zomrela.

Advokát vlády Marius Emberland zdôvodnil veľmi prísne opatrenia tým, že Breivik je aj naďalej nebezpečný. „Doteraz nedal najavo jedinú známku ľútosti za svoje činy. Breivik je veľmi nebezpečný muž,“ povedal Emberland.

Podľa prokuratúry sú podmienky Breivikovho väznenia dôstojné a úplne v súlade s Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Breivik sa sťažuje, že nórsky štát tento dohovor v jeho prípade porušuje.

Breivik môže vo väzení využívať tri miestnosti – jednu na spanie, druhú k štúdiu a tretiu na cvičenie. V cele má k dispozícii televíziu s DVD prehrávačom, PlayStation, počítač, ale bez prístupu na internet. K dispozícii má aj noviny, časopisy a knihy. Na cvičenie môže využívať aj väzenský dvor.

Podľa nórskeho denníka Verdens Gang mohol Breivik tiež napríklad hlasovať v minulých parlamentných voľbách. Dovolili mu variť si vlastné jedlo a prať si bielizeň. Dostal ponuku hrať florbal so zamestnancami väzenia a šach s dobrovoľníkmi, no tieto návrhy odmietol. Naopak, požiadal o hernú konzolu, čomu väzenskej úrady vyhoveli.

Breivik kritizoval aj veľa drobností, ktoré mu život vo väznici znepríjemňujú. Patrí medzi ne napríklad lacné jedlo, ktoré mu ohrievajú v mikrovlnnej rúre a ktoré je „horšie ako waterboarding“. Nevyhovuje mu ani studená káva či odmietania prístupu k nikotínu.

Úrady takisto Breivikovi nedávno povolili začať korešpondenčné štúdium medzinárodných vzťahov na univerzite v Oslo. Jeho obhajca však uviedol, že štúdium ukončil kvôli zlému psychickému stavu.

Súd sa koná v telocvični vo väznici Skien, kde Breivika zatvorili. Proces by mal trvať do piatku a Breivikovu výpoveď nesmie vysielať televízia. Verdikt má padnúť asi o mesiac.

Breivik na konci júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko nato postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya.

Na verejnosti sa objavuje prvýkrát od procesu v roku 2012, keď ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia. To je najvyšší jednorazový trest, ktorý sa môže v Nórsku uložiť. Možno ho však opakovane predlžovať de facto až na doživotie.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #súd #terorista #Nórsko #ľudské práva #Breivik #pravicový extrémizmus