Polícia v Bruseli identifikovala mŕtveho útočníka, v byte našli vlajku IS

Belgická polícia chytila dvoch mužov, po ktorých pátrala v súvislosti s utorkovým zásahom na predmestí Bruselu. Pri zásahu zabili Alžírčana, v krajine žil ilegálne.

16.03.2016 12:50 , aktualizované: 13:14
Forest, Brusel Foto: ,
V tomto byte na predmestí Bruseli zastrelila polícia počas razie Alžírčana, ktorý žil v Belgicku ilegálne.
debata (3)

Federálny prokurátor Thierry Wertsna na tlačovej konferencii v Bruseli informoval, že ide o Alžírčana menom Mohamed Belkaid, ktorý sa narodil 9. júla 1980. V Belgicku sa zdržiaval ilegálne. Polícia ho nesledovala, ale evidovala krádež, ktorú spáchal v roku 2014.

Agentúra AP pripomenula, že počas utorkovej razie na predmestí Forest zabili jedného muža. O život prišiel v byte, v ktorom sa zabarikádoval a strieľal na policajtov zo samopalu typu Kalašnikov, a to aj napriek výzvam, aby sa vzdal.

Polícia doteraz vypočula dvoch podozrivých, avšak nie je jasné, nakoľko sa do utorkovej prestrelky zapojili. Jedného z podozrivých priviezli v utorok večer do nemocnice so zranenou nohou. Zadržali aj ďalšieho podozrivého. Prokuratúra počas dňa rozhodne, či im predĺži väzbu.

Vyšetrovatelia zároveň zverejnili podobizeň muža vo veku 25 až 28 rokov, ktorého kvôli utorkovej prestrelke s políciou bezpečnostné zložky ďalej hľadajú. Muž „severoafrického výzoru“ je vraj silne ozbrojený a je nebezpečný.

Hovorca prokuratúry Eric Van der Spyt potvrdil, že počas policajného zásahu sa podarilo ujsť dvom osobám. Denník la Derniére Heure zverejnil informáciu, že by mohlo ísť dvoch bratov Khalida a Ibrahima El Bakraouiovcov.

Server DH.be napísal, že bratov El Bakraouiovcov hľadajú kvôli terorizmu a kvôli tomu, že sa vyhýbajú výkonu trestu. „Mohli to byť práve oni, kto utiekol z bytu, ktorý chcela polícia prehľadať,“ napísal server.

Ibrahima vraj v roku 2010 odsúdili za streľbu na policajta. Zúčastnil sa ozbrojeného prepadnutia a odsúdili ho na deväť rokov väzenia. Khalid dostal v roku 2011 päťročný trest za prepadávanie motoristov.

Polícia o tretej ráno ukončila domové prehliadky po streľbe v byte na predmestí Forest. V byte našli vlajku takzvaného Islamského štátu a islamskú literatúru.

Televízia RTBF oznámila, že federálna polícia ráno o šiestej obnovila razie v ulici Bempt na predmestí Forest. Tie už však podľa svedkov skončili. Cieľom policajných operácií v Belgicku je dolapiť komplicov spolupáchateľov teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015,

Denník Le Soir s odvolaním sa na francúzske policajné zdroje napísal, že domové prehliadky sa v utorok netýkali pátrania po Salahovi Abdeslamovi, ktorého hľadajú kvôli minuloročným atentátom v Paríži.

Pri zásahu sa zranili štyria policajti, medzi nimi jedna Francúzka. Štátne zastupiteľstvo neskôr oznámilo, že išlo o spoločnú operáciu francúzskej a belgickej polície. Hovorca Werts dodal, že zasahujúci policajti čelili osobám vyzbrojeným útočnými a automatickými zbraňami. Policajti podľa neho reagovali okamžite odvetnou paľbou, čím zabránili najhoršiemu. S paľbou vraj polícia nepočítala a považuje za šťastie, že sa pri operácii ľahko zranili len niektorí policajti.

Premiér Charles Michel miestnym médiám povedal, že policajné operácie budú pokračovať „v najbližších hodinách aj dňoch“. V rozhovore pre televíziu RTL vyzval obyvateľstvo Belgicka, aby zachovalo pokoj.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Brusel #streľba #Alžírsko #IS