Merkelová: Je potrebné znížiť počet utečencov v EÚ

Pre trvalé riešenie migračnej krízy je potrebné obmedziť počet prichádzajúcich do všetkých krajín Európskej únie vrátane Grécka. Vo vyhlásení k nemeckým poslancom pred odchodom na summit EÚ to v stredu povedala kancelárka Angela Merkelová.

16.03.2016 14:40 , aktualizované: 15:02
debata (25)

Zatváranie národných hraníc podľa nej problém nevyrieši, pretože utečenci si nájdu inú cestu do strednej Európy.

Merkelová pripomenula, že v posledných týždňoch klesol počet utečencov prichádzajúcich do Nemecka, pretože krajiny na takzvanej balkánskej ceste sprísnili kontroly na svojich hraniciach. Podľa nej nejde túto skutočnosť oddeľovať od toho, že sa v Grécku súčasne zhoršila humanitárna situácia, pretože v krajine pribúdajú utečenci, ktorí sa márne snažia dostať do strednej Európy.

„Potrebujeme znížiť počet prichádzajúcich utečencov nielen pre niektoré krajiny, ale pre všetky,“ zdôraznila Merkelová. Znovu zopakovala svoj postoj, že dlhodobo možno utečeneckú krízu vyriešiť, len keď bude EÚ postupovať jednotne.

Národné riešenia sú podľa kancelárky len dočasné, pretože utečenci skôr alebo neskôr nájdu inú cestu, ako sa dostať do krajín, kam chcú. Merkelová vyhlásila, že zmena utečeneckých ciest a nové zvýšenie počtu prichádzajúcich by len zvýšilo frustráciu obyvateľov, pretože by sa ukázalo, že riešenie krízy ani po niekoľkých mesiacoch nijako nepokročilo.

Podľa nej je potrebné dosiahnuť na summite dohodu s Ankarou, ktorá umožní účinne chrániť námorné hranice medzi Tureckom a Gréckom a vracať späť do Turecka ľudí, ktorí prichádzajú do EÚ nelegálne.

„Na Európskej rade pôjde o to, či sa nám podarí docieliť takúto dohodu, ktorá prvýkrát umožní existenciu udržateľného celoeurópskeho riešenia utečeneckej otázky,“ povedala Merkelová.

Zároveň uviedla, že aj od Ankary očakáva kompromis pri rokovaní o požiadavkách, ktoré má Turecko na EÚ. Zdôraznila tiež, že vstup Turecka do únie nie je na programe dňa, aj keď sa otvoria ďalšie kapitoly prístupových rozhovorov.

Kancelárka ocenila úsilie Európskej komisie, ktorá podľa nej chce zaistiť, že sa do konca roka zrušia všetky kontroly na vnútorných hraniciach, ktoré členské krajiny zaviedli kvôli utečeneckej kríze.

Pre Nemecko sú otvorené hranice ekonomickým prínosom. Podľa Merkelovej musia byť pre zrušenie kontrol zodpovedajúce podmienky. „To znamená, že musíme dostať pod kontrolu situáciu na vonkajších hraniciach,“ povedala.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #Angela Merkelová #utečenci #migračná kríza