Kurdi chcú vyhlásiť na severe Sýrie federálny región

Predstavitelia sýrskych Kurdov plánujú vyhlásiť "federálny" región v oblastiach severnej Sýrie, ktoré ovládajú. Vezmú tak veci do vlastných rúk po tom, ako ich dosiaľ vylúčili z politických rozhovorov o ukončení sýrskeho konfliktu.

16.03.2016 15:50
PYD, sýrski Kurdi Foto: ,
Muž drží vlajku sýrskej kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD).
debata (19)

Agentúra Reuters píše, že nový federálny systém spojí tri oblasti, v ktorých hlavná sýrska kurdská Strana demokratickej jednoty (PYD) pred vyše dvoma rokmi vyhlásila autonómiu.

Určite to rozhnevá susedné Turecko, ktoré sa obáva, že rastúci vplyv Kurdov v Sýrii podporuje separatizmus v radoch jeho kurdskej menšiny. Ankara považuje PYD za odnož Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Projekt federácie je „rozšírením systému samosprávy, ktorý vytvorili Kurdi a iní“ obyvatelia uvedených oblastí, uviedol Idris Nassan, predstaviteľ sýrskeho kurdského kantónu Kobané. Pre Reuters povedal, že región bude zastupovať všetky tamojšie etnické skupiny a dostane názov Federácia severnej Sýrie.

Hovorca PYD Nawáf Chalíl pre agentúru AP uviedol, že jeho strana nepresadzuje len vytvorenie výlučne kurdského regiónu, ale „model federalizmu, ktorý by sa uplatnil v celej Sýrii“. V plánovanom federálnom regióne budú mať podľa neho svoje zastúpenie aj Turkméni a Arabi.

Vyhlásenie sa očakáva v závere konferencie o „demokratickej federácii“, ktorá sa koná v sýrskej provincii Hasaka. Zišlo sa na nej okolo 200 zástupcov PYD a jej spojencov z rôznych etnických a náboženských skupín, informovala kurdská tlačová agentúra Hawar.

Sýrski Kurdi fakticky ovládajú 400-kilometrový súvislý pás územia pri hranici s Tureckom – od irackej hranice po rieku Eufrat. Nachádzajú sa tam dve ich autonómne oblasti, kantóny Džizíré a Kobané.

Od tretej, kantónu Efríné, ich oddeľuje územie, ktoré ešte stále kontroluje džihádistická skupina Islamský štát. Proti IS vedú ofenzívu kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) – ozbrojené krídlo PYD, a to za podpory Spojených štátov.

Sýrska vládna delegácia v Ženeve federáciu zamietla

Sýrska vláda v Damasku vylúčila myšlienku federálneho usporiadania krajiny. Podľa jej spojenca Ruska by však federalizmus mohol byť vhodným modelom pre Sýriu.

Ani vládna delegácia na mierových rozhovoroch v Ženeve s autonómnou federáciou nesúhlasí. Jej líder Bašár Džaafarí pred novinármi zdôraznil, že zmyslom rozhovorov je uchrániť územnú celistvosť Sýrie.

Džaafarí ďalej vyhlásil, že „pokusy o rozdelenie Sýrčanov budú neúspešné“ a na margo kurdskej federácie dodal, že nemieni komentovať „jednostranné vyhlásenia, ktoré sa neustále objavujú“.

Organizátor rokovania, splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, sa zišiel s vládnou delegáciou. Podľa zdrojov zo Ženevy sa stretol aj s alternatívnou opozičnou skupinou HNC, ktorá kritizuje Damask a ktorú podporuje Západ a tiež Saudská Arábia. Obe strany predniesli svoju predstavu politického riešenia sýrskej krízy individuálne.

Podľa agentúry AFP sa má do ženevských rozhovorov zapojiť ďalšia opozičná delegácia okrem HNC. Táto sedemčlenná skupina sa nazýva moskovská. „Zastupujeme druhú delegáciu sýrskej opozície, pretože vo vnútri opozície existujú obrovské ​​nezhody,“ povedal jej člen Fátih Džámús.

Zástupca sýrskej vlády Džaafarí o šéfovi HNC povedal, že ho považuje za teroristu, ktorý zodpovedá za vraždenie študentov. Džámús zase o HNC povedal, že v rozhovoroch kladie ostatným neprijateľné podmienky, a to „najmä o odstúpení prezidenta Asada a o prechodnom období“.

„Predložíme pánu de Misturovi našu predstavu o prechodnom období, v ktorom musia byť zastúpené všetky strany konfliktu,“ povedal Džámús.

Kurdských predstaviteľov oficiálne nepozvali. De Mistura dal však najavo, že by zastúpenie v rozhovoroch malo pokryť čo najširšiu časť sýrskeho obyvateľstva.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #región #sýrski kurdi #Federácia severnej Sýrie #federalizmus