Izrael žiada Rusko o pomoc pri obnove misie na Golanoch

Izraelský prezident Reuven Rivlin požiadal počas svojho rokovania v Moskve ruského prezidenta Vladimira Putina, aby presadil návrat mierovej misie OSN na Golanské výšiny.

17.03.2016 11:21
Reuven Rivlin, Vladimir Putin Foto: ,
Izraelský prezident Reuven Rivlin na návšteve u ruského prezidenta Vladimira Putina v Moskve.
debata (13)

Rivlin sa domnieva, že by sa o tom malo rokovať v rámci dohôd o prímerí v Sýrii. Na Golany vyslali v roku 1974 medzinárodnú misiu UNDOF, avšak kvôli bojom v Sýrii a zhoršeniu bezpečnostnej situácie pri hranici z nej štáty postupne sťahujú personál od roku 2013.

Rivlin povedal Putinovi, že obnovenie nárazníkového pásma by zlepšilo bezpečnostnú situáciu na hranici, a Putin vraj zopakoval, že politika Ruska sa stále zameriava na zaistenie bezpečnosti Izraela. Rivlin hneď po stretnutí informoval o výsledku premiéra Benjamina Netanjahua a náčelníka generálneho štábu armády Gadiho Eisenkota.

Stretnutie trvalo dve hodiny a hlavnou témou bola práve situácia v Sýrii. Rivlin údajne vysvetlil obavy Izraela z toho, čo nastane v Sýrii po skončení bojov. Izraelčanov znepokojuje možnosť, že sa k izraelskej hranici na Golanoch dostanú kruhy napojené na Irán a libanonský siitsky Hizballah.

Izrael obsadil časť Golanov vo vojnách v roku 1967 a 1973. Po vyprataní časti územia sa zriadilo nárazníkové pásmo, ktoré strážia sily UNDOF. Sýria v tomto pásme nesmela nasadzovať svoju armádu. Do roku 2013 zónu strážilo 1 000 pozorovateľov OSN. Avšak s postupujúcimi bojmi v Sýrii sa do nebezpečenstva dostali aj oni, z misie svojich ľudí stiahlo Chorvátsko a Rakúsko.

Aj keď sa generálnemu tajomníkovi OSN podarilo obsadiť misiu Írmi, Fidžijčanmi a Indmi, väčšina z nich nakoniec opustila svoje posty kvôli blízkym bojom a presunula sa zo sýrskej strany línie na izraelskú stranu. Na izraelskej strane pôsobí v rámci UNDOF tiež niekoľko Čechov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Rusko #Sýria #Vladimir Putin #misia #Reuven Rivlin #Golanské výšiny